eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A kormány megemelte a jövedéki bírságokat

A kormány megemelte a jövedéki bírságokat, és változtatni kíván több a területtel kapcsolatos szabályozáson - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A kormány döntése értelmében szigorodnak a jövedéki bírságok és az ezzel a területtel összefüggő egyes szabályozások - közölte a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid az InfoRádiónak elmondta, hogy kiegészítik és egységesítik a jövedéki tevékenységet folytatók vevőnyilvántartását. A döntés célja egy olyan adatbázis létrehozása, amely jobban nyomon követhetővé és ellenőrizhetővé teszi a jövedéki termékek útját, forgalmát - tette hozzá.

A jövedéki bírság minimuma jogi személyeknél 100 ezer forintról 150 ezerre, a természetes személyek esetében pedig 20 ezer forintról 30 ezer forintra nő - mondta a kormányszóvivő. A természetes személyek esetében a jövedéki bírság mértéke a jövőben nem függ a kereskedelmi mennyiség feletti és alatti differenciálástól, hanem egységesen a bírsági alap kétszerese lesz.

Szélesebb körben nyílik lehetőség a helyszíni bírságolásra, ugyanis a vámhatóság az eddigi 10 ezer forintos értékhatár helyett már 20 ezer forint elkövetési értékig alkalmazhatja ezt a gyorsított eljárást - hangsúlyozta Daróczi Dávid.

A kormány arról is döntött, hogy az illegális cigaretta küldemények kiszűrése érdekében ellenőrizhetővé válnak a postai úton feladott csomagok. Mint a szóvivő elmondta, a feketegazdaság elleni küzdelem a legjobb eszköz az adók csökkentésére.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×