eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Gyurcsány a Zuschlag-ügyről: "Az lett volna a furcsa, ha tudunk róla"

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, egykori ifjúsági és sportminiszter egy televíziós interjúban a Zuschlag-ügy kapcsán azt mondta: nem tudott arról, hogy az általa vezetett tárcánál fiktív alapítványoknak fizettek volna ki jelentős pályázati támogatást, úgy, hogy azzal a szervezetek nem tudtak elszámolni.

"Az lett volna a furcsa, ha tudunk róla" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: a tárca több ezer pályázatot bírált el pozitívan, és fizetett ki az igénylők számára összegeket. A pályáztatást háttérintézmények intézték, hozzá pedig több száz döntést tartalmazó akták érkeztek, amelyekben egy-egy pályázat csak egy sorban volt leírva - mondta a miniszterelnök a TV2 reggeli műsorában.

A miniszterelnököt kedden este tanúként hallgatta ki a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, erről azonban csak éjjel fél egykor adott tájékoztatást a távirati iroda. A kérdésre, hogy miért a napilapok lapzártája és az esti híradók után jelent csak meg a közlemény, Gyurcsány Ferenc azt mondta: a kihallgatást késő éjszaka tartották, mert korábban programja volt. "Ha mondok valamit, politikai nyomást gyakorlok, ha nem, akkor titkolózom" - tette hozzá annak kapcsán, hogy az ügyben az ellenzék politikai nyomásgyakorlással vádolta.

Elmondta azt is, hogy az ügyészség a minisztérium pályáztatási gyakorlatáról kérdezte.

"Először akarja egy kormány, hogy kiderüljön az igazság"

A riporter politikai felelősségét firtató kérdésére Gyurcsány Ferenc azt mondta: az elmúlt 17 évben először történik meg, hogy a kormány egy gyanús ügyben azt akarja, hogy kiderüljön az igazság.

Gyurcsány Ferenc 2003. május 19. és 2004. október 4. között töltötte be a gyermek-, ifjúsági és sportminiszteri tisztséget.

A Szegedi Városi Bíróság pénteken harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Zuschlag Jánost, akit a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsít egyesületek és egy alapítvány által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban.

Rutinvizsgálattal kezdődött

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke. A szocialista párt elnöksége és megyei vezetése felszólította a politikust, függessze fel párttagságát és mondjon le választott tisztségeiről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×