eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyetlen egészségügyi államtitkár-jelöltről szavaz az SZDSZ

Az InfoRádió úgy tudja: holnap este dönt az SZDSZ ügyvivői testülete az új egészségügyi államtitkár személyéről. Információink szerint egyetlen jelölt van: Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet főigazgatója.

Az InfoRádió megkereste Kincses Gyulát, aki nem nyilatkozott az egészségügyi államtitkári jelöléséről. Úgy tudjuk azonban, hogy az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet főigazgatója a koalíciós pártok támogatása esetén elfogadná az államtitkári pozíciót.

Kincses Gyula egyébként végzettsége szerint orvos, egészségügyi menedzser, fül-orr-gége szakorvos, foglalkozása a weboldalán látható bemutatkozás szerint: egészség-politológus, aki csaknem 20 éves klinikai múlt után az utóbbi 15 évben kezdett foglalkozni egészségpolitikával, szakmapolitikával.

Kapcsolatok több párttal


Több parlamenti párttal is volt valamilyen kapcsolata. 1990 és 94 között az MDF parlamenti képviselője volt. Később, az Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal Stratégiai Elemző Központjában dolgozott, majd a Medgyessy-kabinet alatt az egészségügyi tárca tanácsadója lett.

Az első Gyurcsány-kormány megalakulása után az egészségügyi reform előkészítésén dolgozott, nemzetközi modellek elemzésével foglalkozott, amelyeket a kabinet a kórház-átalakításhoz, illetve az egészségbiztosítási reformhoz használt fel. 2003 óta főigazgatója az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézetnek, előtte a jogelőd Medinfonak a vezetője volt két évig.

Ungár Klára nem tud a jelöléséről

Lapinformáció szerint Ungár Klára SZDSZ-es politikus is esélyes lehet az államtitkári jelölésre, igaz, ő maga nem tud erről, nem keresték meg. Az InfoRádió megkeresésére azt mondta: nem foglalkozik azzal, hogy mi lesz, ha jelölését támogatja majd a testület.

Kovács Attila néhány hónapnyi munkavégzés után július elején mondott le államtitkári tisztségről. Közleményében azt írta: azért vált meg posztjától, hogy visszatérhessen szakmájához, és orvosként folytathassa munkáját.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×