eur:
389.57
usd:
361.76
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Demszky: jövőre számítják ki a dugódíj mértékét

2010-re, a következő ciklus elejére a főváros teljesen előkészíti a dugódíj bevezetését - jelentette be a főpolgármester. A díj lehetséges mértékét jövőre számítják ki, beszedése várhatóan a kamerák által rögzített adatok alapján történik majd.

Demszky Gábor bejelentette, hogy az uniós elvek alapján Budapesten is bevezetik 2010 után a dugódíjat. Az új díj szükségességét a főpolgármester termodinamikai hasonlattal próbálta meg bizonyítani.

"Vagyis azt akarjuk, hogy Budapestnek a jelenleg hideg területei is kapjanak Budapest véráramából elegendő mennyiséget, ugyanakkor a jelenleg már túl forrósodott területeket szeretnénk lehűteni. Másképpen ezt úgy lehet mondani, hogy az entrópiát akarjuk növelni bizonyos területeken, ugyanezt az entrópiát csökkenteni akarjuk a belvárosnak a területén" - mondta.

Demszky Gábor hozzátette, hogy a dugódíjra szükség van, de mértékét ma még felelőtlenség lenne megállapítani.

Néhány napja Dancs Gábor, a főpolgármester közlekedéspolitikai tanácsnoka az InfoRádiónak azt mondta, hogy a stockholmi díjszabás áll legközelebb a magyar realitáshoz, amelynek mértéke átszámítva legfeljebb 500 forint lehet.

Demszky Gábor kérdésre beszélt arról is, hogy a dugódíj beszedését a főváros a legfejlettebb, londoni technológia alapján végezné.

"Londonban például meghatározott övezetbe lehet csak behajtani, kamera ellenőrzi a behajtást, a kamera automatikusan leolvassa a rendszámot, és ennek alapján történik a fizetés" - mondta.

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy 2010-re uniós források felhasználásával megépülhet az úgynevezett Külső-Kerületi Körút Soroksári út és Nagytarcsai út közötti szakasza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×