eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A polgármester szerint késő népszavazást kiírni a szerencsi erőmű ügyében

Tokaj polgármestere szerint már késő népszavazást kezdeményezni a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű kapcsán, mivel októberben kezdik az építkezést. A referendum lehetőségéről Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter beszélt korábban az InfoRádiónak. A tokaji polgármester szerint a helyiek most az országos területrendezési tervre hivatkozva próbálják meghiúsítani a beruházást.

Októberben megkezdik a szerencsi szalmatüzelésű erőmű építését, ezért nem lehet megvalósítani Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter javaslatát, miszerint írjanak ki népszavazást a kérdésben - mondta az InfoRádiónak Tokaj polgármestere.

Májer János hozzátette: egy referendumot két-három hónapig szoktak előkészíteni.

A polgármester közölte: megkérdezné a minisztert, aki a tárca élén a törvényességet is felügyeli, hogy szerepel-e az országos területrendezési tervben a Szerencsre tervezett erőmű felépítése.

Jogszerűtlenül járt el a minisztérium?

Ha nem - mondta Májer János -, akkor megépítése ellentétes a törvényekkel, vagyis a környezetvédelmi hatóság jogszerűtlenül járt el.

Hozzáfűzte: Fodor Gábornak nem szabadna elkerülnie az állásfoglalást, és azt javasolnia, hogy a helyiek döntsenek; a törvény szigorával kellene eljárnia.

Beadványt nyújtottak be a borászok

A polgármester úgy tudja, hogy a Tokaj Reneszánsz - Tokaji nagy borok egyesülete beadványt juttatott el az illetékes hatósághoz azzal, hogy kéri az erőmű építési engedélyének felfüggesztését, tekintettel arra, hogy ez nem szerepel az országos területrendezési tervben.

Májer János közölte: a borászok nem szeretnék, ha a kultúrtájon olyan létesítmény épülne, amely nem teremt sok munkahelyet, és működtetésére nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű biomassza.

Hozzátette: az erőmű óriási kamionforgalmat generál majd hosszú időn át, ez pedig súlyos környezeti károkat okoz majd.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×