eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Egyre nagyobb osztályok az iskolákban

A közeljövőben várhatóan nőnek a nemzetközi összehasonlításban alacsony, átlagosan 20 fős osztálylétszámok a magyar közoktatásban - mondta az InfoRádiónak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos tanácsadója, annak kapcsán, hogy szerdán jelent meg az OECD legújabb felmérése az osztályokba járó tanulók számáról.

A Nemzetközi Gazdasági és Fejlesztési Szervezet (OECD) felmérése szerint a világon a legtöbb gyerek (32,6) Dél-Koreában tanul egy osztályban. Harmincnál több (30,2) gyerek jár ugyanabba az osztályba Chilében is. A lista másik végén Belgium (20,4), Cseh- és Lengyelország (20,6 - 20,6) található.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobb osztálylétszám nem csökkenti az oktatás színvonalát, a túl sok, ámde alacsony fizetésű pedagógus azonban jelentősen.

Bár az átlagos osztálylétszám alig alacsonyabb az OECD átlagánál, a magyar oktatásban 1000 gyermekre vetítve 20 százalékkal több pedagógust alkalmaznak, mint amennyi a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet országainak átlaga - mondta Halász Gábor.

Ez azt jelenti, hogy sok tanár van a rendszerben, de az egy osztályban tanuló gyermekek száma ehhez képest mégis magas. Magyarországon egy osztályban átlagosan 20 diák tanul. Bár sok nagyvárosban élő keveselheti ezt a számot, az apró falvak iskoláiban azonban nem ritka hogy 5-10 gyermek tanul egy osztályban.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakértője azonban rámutatott arra, hogy a nemzetközi kutatások nem mutatnak érdemi összefüggést az alacsony osztálylétszám, és a standard tesztekkel mérhető tanulói teljesítmények között.

Ha azonban sok tanár van egy oktatási rendszerben, akkor a pedagógusok keresete alacsony, ez pedig már rontja az oktatás minőségét. A rendszer ugyanis nem tud minőségi tanárokat kinevelni - vélte Halász Gábor, aki szerint az osztálylétszámok csökkentése ezért kockázatos politikai döntés.

A tudományos tanácsadó hozzátette: a növekvő osztálylétszámok mellett nagy a veszélye annak, hogy a speciális nevelési igényű gyerekek után járó többlet-támogatást indokolatlanul is igénylik az iskolák vagy önkormányzatok.

Halász Gábor kiemelte: az oktatási tárcánál most zajlik a speciális nevelési igényű tanulók támogatási rendszerének pontosítása, annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a visszaélések.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×