eur:
388.49
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Az MDF a tényleges életfogytiglan eltörlése ellen

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Demokrata Fórum a kormány azon törvénymódosítási szándékát: amely szerint 2010-től eltörölnék a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést - közölte Dávid Ibolya pártelnök.

A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint elfogadhatatlan a büntető törvénykönyv módosításának tervezete, amelyből kikerülne a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés, és amelyet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jelentett be.

"Felszólítjuk a kormányt, hogy ne elítélt bűnözőknek szóló engedményeken törje a fejét, hanem a tisztességes, jogkövető embereket védje meg sokkal hatékonyabban a bűnözőktől" - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

A tárca eltörölné

Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szeptember elején jelentette be, hogy a tárca módosítaná a Büntető törvénykönyvet. A szabályozásból kikerülne a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés.

"A tényleges életfogytiglan az valójában az Európai Unió számos államában embertelen büntetés, ezért azt tervezzük, hogy élethossziglani büntetést alkalmaznánk, amelynek a kötelező felülvizsgálatára 20 év után sor kerülne" - közölte Kondorosi Ferenc.

Az MDF számára ez elfogadhatatlan

Dávid Ibolya szerint azonban elfogadhatatlan, ha többszörös gyilkosok, pedofilok kerülnek újból az utcákra, veszélyeztetve ezzel a társadalmat.

A pártelnök szerint nemcsak megtorló büntetésről van szó, a tervezettel a minisztérium egy komoly visszatartó erőt iktatna ki a törvénykezésből.

"Meggyőződésünk, hogy a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabása nem csupán a büntetés egyik formája, hanem elrettentő példa is" - tette hozzá a politikus.

Dávid Ibolya szerint a kormánynak meg kellene hagynia azt a lehetőséget a bíróságok számára, hogy kivételes esetekben, rendkívül súlyos bűncselekményeknél továbbra is kiszabhassák ezt a büntetést.

Jelenleg tizenegyen töltik úgy életfogytiglani büntetésüket, hogy életük végéig nem kerülhetnek feltételesen szabadlábra.

Dávid Ibolya elmondta: a halálbüntetés újbóli bevezetésének gondolata fel sem merülhet egy európai uniós tagországban, hiszen éppen ennek áthidalására vezették be kilenc évvel ezelőtt a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×