eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Akár ötven százalékkal emelkedhetnek az élelmiszerárak - lapszemle

A következő tíz évben húsz-ötven százalékkal emelkedhetnek az élelmiszerárak a bioenergia-ipar fellendülése nyomán - írja a Népszabadság az OECD prognózisaira hivatkozva. Az idei szélsőséges időjárás és a rossz termés csak átmeneti ársokkot okoz, de az energiafüggetlenedést szolgáló amerikai, európai, kínai politika megváltoztatja az agrártermelés szerkezetét, és legalább középtávon tartós élelmiszerár-emelkedést vetítenek előre.

Egy hónap alatt - júliushoz viszonyítva - négy-hat százalékkal növekedett a hús, a tej, a liszt, a tojás ára, összességében 0,1 százalékkal drágultak az élelmiszerek, holott ebben a hónapban általában árcsökkenés figyelhető meg.

A lap azt is megírja, hogy pápai áldással is megerősített globális kommunikációs sikert aratott a Vatikán számára erdőt telepítő magyar-amerikai vállalkozás. A Kft. a nyáron vállalta, hogy 150 ezer négyzetméteren erdősít, amivel megváltja az egyházi állam szén-dioxid-kibocsátását. Ezáltal a világ legkisebb állama lesz az első, amelynek eltörlik a szén-dioxidkvótáját. Gazdag Dávid, a cég ügyvezetője szerint egy hónapon belül megkezdődhet az erdő telepítése Tiszakeszi közelében, egy ártéren. A terület védetté nyilvánítását is szeretnék elérni. A pápai állam tanácsának helyettes titkára a vatikáni rádiónak azt mondta: a magyar cégtől bizonyítványt kaptak, amely tanúsítja Vatikán városállam 2007-es szén-dioxid-mentességét.

A Magyar Nemzetből megtudhatják, hogy az Egészségügyi Minisztérium nemrég lemondott államtitkárának, Kovács Attilának az érdekeltségébe tartozó járóbeteg-szakrendelő kapta a legmagasabb összegű támogatást a szaktárcától. A budaörsi szakrendelőt működtető Europ-Med Kft. 9,3165 millió forintot kapott. Nem maradt támogatás nélkül a másik Kovács Attila-érdekeltségű szakrendelő, a Men for Care Kft. sem. Ez 3,5321 millió forintot nyert. Az egészségbiztosítási kasszában 25 milliárd forintos maradvány keletkezett, ebből "első körben" 10 milliárdot - 130 milliót az önálló szakrendelőknek s 9,87 milliárdot a fekvőbeteg-ellátóknak - osztanak ki.

A lap arról is beszámol, hogy száz kilométeren keresztül utaztattak kórházról kórházra Bács-Kiskun és Csongrád megyében egy súlyos, késszúrástól sérülést szenvedett beteget. A férfit kétszer újraélesztették a mentőben, de a második kísérlet már nem mentette meg az életét. Helikopter helyett rohamkocsival indultak ugyanis Bajáról a csongrádi megyeszékhelyre. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint azért, mert a korai sötétedés miatt a mentőhelikopter csak 18 óráig száll föl, az ezután érkező riasztásokat földi úton, rohamkocsival látják el.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy egyelőre úgy tűnik, valóban több kára, mint haszna volt a tőzsdei árfolyamnyereség-adó tavaly őszi bevezetésének. Magyar magánszemélyek ugyanis mindössze 1,7 milliárd forintnyi adót fizettek tavaly a tőzsdén elért árfolyamnyereségük után. A kamatadó a tőzsdei árfolyamnyereség-adónál többet hozott, ilyen címen 7,7 milliárd forint folyt be tavaly a költségvetésbe, az idén pedig várhatóan jóval magasabb összeg lesz, hiszen az év egészében keletkezett kamatjövedelmek után fizetik meg majd az adózók. Ráadásul az adónem tavaly szeptemberi életbe lépése előtti időszakban sokan helyezték el megtakarításaikat még adómentes konstrukciókban, és ezek egy része folyamatosan kifut.

A Világgazdaság egy új felmérésre hivatkozva arról számol be, hogy a nyári hónapokban kizárólag a drága autók forgalma bővült Magyarországon. A magyar autókereskedők jobb eredményt érnek el az idén, mint német kollégáik. Különösen augusztusban volt ez így, amikor 4,4 százalékkal több személygépkocsit helyeztek forgalomba, mint a tavalyi azonos időszakban. Nálunk a forgalom több mint 80 százalékát adó kisautók és alsó középkategóriás gépkocsik eladásának zuhanása összefügg a vásárlóerő alakulásával.

A penzcentrum.hu összeállításából megtudhatják, hogy az elmúlt hat évben minden esztendőben egyre növekvő számban igénylik a hallgatók a diákhitelt, eddig összesen 234 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Az indulás óta összesen 30 ezren fizették vissza teljes egészében a hitel összegét, ami elég jó arány, de néhányan mindig akadnak, akik el sem kezdtek törleszteni. Hétfőig volt igényelhető az idei tanévre a diákhitel. A 2001-es indulás óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő pénzhez jutási forma viszont egyesek számára kérdéseket vet fel. Ugyanis nem biztos, hogy az igénylők hasznos célra használják fel a kapott összeget, ráadásul, ha már nem tanulnak, azzal szembesülnek, hogy igenis törleszteni kell. Ha ezt elmulasztják, akkor pedig jön az APEH...

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×