eur:
389.54
usd:
361.57
bux:
68406.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A megyei közgyűlés semmit nem tehet a szerencsi erőmű ellen

Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke egyetért a borászokkal és Tokaj polgármesterével abban, hogy nem kellene Szerencsen megépíteni a tervezett szalmatüzelésű erőművet. A megyei közgyűlés azonban nem kompetens a beruházás elbírálásában, így semmit sem tehet.

A megyei fejlesztési terv nem tartalmazza az erőművet, ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy a közgyűlés bármit is tegyen a megépítése ellen - mondta az InfoRádióban Ódor Ferenc. Az engedély kiadása ugyanis a környezetvédelmi hatóság feladata.

A megyei közgyűlés elnöke egyetért a helyiekkel abban, hogy a szalmatüzelésű erőmű miatt jelentősen megnő a környék forgalma.

Tokaj polgármestere korábban az InfoRádióban azt mondta: az erőmű tovább növeli majd a városban az eddig is elviselhetetlen forgalmat. Májer János hozzátette: a teherautósok és kamionosok nem használják a közelmúltban átadott M3-as autópályaszakaszt, mivel drága és messze is van. Jelenleg naponta 8 ezer jármű halad át a tokaji Tisza-hídon.

A polgármesterrel együtt a civil szervezetek is attól tartanak, hogy a település emiatt elveszíti a világörökség címet.

A kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese szerint erről egyelőre nincs szó, Fejérdi Tamás szerint viszont az a kérdés jogos, hogy veszélyeztetettségi listára kerülhet-e a Tisza-parti település.

Az InfoRádió megkereste az erőmű megépítését engedélyező regionális környezetvédelmi felügyelőséget. A szervezet vezetője nem kívánt nyilatkozni, Pintér István közleményéből azonban kiderül, az erőmű korszerű, megfelel a környezetvédelmi előírásoknak. A hatóság azonban - mint írják - nem vehet alapul ipari vagy turisztikai szempontokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×