eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Körösényi: "Korai még azt mondani, hogy túl vagyunk a nehezén"

Inkább csak retorikai megjegyzés a miniszterelnöktől, hogy Magyarország túl lenne a nehezén - mondta Körösényi András politológus az InfoRádió Aréna című műsorában. Az egyetemi tanár közölte: az egészségüggyel ellentétben a nyugdíjrendszer átalakításánál még a koncepció sem látszik. Hozzáfűzte: Gyurcsány Ferenc kormányfő kiszivárgott őszödi beszéde politikai válsághoz vezetett, de nem okozott alkotmányos válságot.

A kormány tevékenységét egyedül a költségvetési stabilizáció, a konvergencia-program mozgatja, és a reformok is a költségvetési megszorítások jegyében történtek - mondta az InfoRádióban Körösényi András politológus.

Az egyetemi tanár hozzátette: az elsődleges cél az azonnali költségvetési bevétel, valamint kiadáscsökkenés elérése, ez pedig sok intézkedést félrevitt.

A politikai szakértő szerint a stabilizáció tekintetében a kormány optimista lehet, a reformokkal azonban más a helyzet: míg az egészségügy átalakításánál legalább az irány dereng, a nyugdíjrendszer módosításánál - ami hosszú évtizedekre meghatározza majd az államháztartás helyzetét - azonban nem látszik, hogy lenne valamiféle koncepció.

Korai még a miniszterelnök kijelentése, hogy "túl vagyunk a nehezén" - közölte Körösényi András, aki úgy véli, ezt akár úgy is lehet értelmezni, hogy megtorpantak a reformok.

Alkotmányos válság nem volt

A szűk értelemben vett válság az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után hamar megoldódott azzal, hogy a parlamenti bizalmi szavazáson megerősítették pozíciójában Gyurcsány Ferenc kormányfőt - mondta Körösényi András.

Hozzátette: a beszéd kapcsán felmerült kérdések - elégedetlenség a kormány politikájával szemben, a reformintézkedésekkel szembeni társadalmi ellenállás, vagy az, hogy a szocialisták olyan propagandával nyertek, amelyet kormányra kerülésük után azonnal meghazudtoltak - azonban függőben maradtak.

A tömegmozgalom is fokozatosan lecsengett, a mostani egyéves évfordulón pedig jóval kevesebben mentek ki tüntetni a kormány és annak intézkedései ellen - fűzte hozzá a politológus.

Körösényi András szerint a tavaly ősszel kialakult válságnak volt erkölcsi és politikai síkja, alkotmányos azonban nem.

A politikai szakértő úgy véli: a történtek egy "terméketlen pályára" vitték a magyar belpolitikát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×