eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Gerő: fantáziátlan kormány, lusta ellenzék

Gerő András szerint Magyarországon fantáziátlan kormány áll szemben a lusta ellenzékkel. A történész a XXI. Század Intézet fórumán úgy fogalmazott: a politikai eliteket mindig a körülmények kényszerítik a reformokra, és mivel a jelenlegi ellenzék semmit sem kínál, a kormány megteheti, hogy csak technokrata lehetőségekben, kizárólag spórolásban gondolkozzon.

Az ELTE BTK gazdaság- és társadalomtörténeti tanszékének vezetője az InfoRádiónak azt mondta: a lusta ellenzékiek mindent tagadnak, és azt gondolják, hogy elég Gyurcsány távozását sürgetni.

A másik oldal azt mondja, hogy ezzel nem kell foglalkozni, és viszi tovább a technokrata dolgait. Ebből nem áll össze semmi olyasmi, ami a magyar embereket rávenné arra, hogy a számukra fontos dolgokon gondolkodjanak - hangsúlyozta Gerő András.

A történész felhívta a figyelmet a magyarországi civilizatórikus problémákra, például, hogy a magyarok 40 százaléka légszennyezett, 20 százaléka pedig zajszennyezett területen él.

Az Európai Unió polgárainak fele beszéli az angolt társalgási szinten, miközben Magyarországon ez az arány csak 16 százalék, ennek megfelelő az internethasználat is - tette hozzá.

A tanszékvezető professzor kiemelte: Magyarország minden, az életminőséget mérő mutatóban rosszul áll, az EU átlagában például az emberek tíz évvel élnek tovább egészségesen, mint a magyarok.

"Talán másképp alakulnánk a politikai törésvonalak, ha az eddigiek mellé bekerülne a rendszerbe még egy koordináta, amelyre javasoltam egy politikai jelszót: éljen a magyar" - vázolt egy alternatív utat Gerő Andrást.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×