eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Veszélyeztetettségi listára kerülhet Tokaj a szerencsi erőmű miatt

Tájromboló hatása, károsanyag kibocsátása és a vele járó forgalomnövekedés miatt ellenzik a tokaji borászok a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű megépítését. A beruházás ellenzői azt is hangsúlyozzák: az UNESCO megvonhatja Tokajtól a világörökségi címet. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnök-helyettese szerint ez jelenleg nem valós veszély, de veszélyeztetettségi listára kerülhet a helyszín.

A Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű megépítése ellen tiltakozik a Tokaj Renaissance Egyesület - mondta a szervezet vezetője az InfoRádiónak.

Mészáros László kiemelte, rombolná a tokaji világörökség részét képező terület tájképét a több tíz méter magas tömbszerű ipari létesítmény.

Bár a beruházás előkészítése másfél éve tart és a szerencsi ipari parkban heteken belül elkezdik a földmunkákat, a borászok továbbra is reménykednek, hogy meg tudják akadályozni az építkezést.

Nem vizsgálták, hogy mennyire veszélyezteti az aszúszemek kialakulásához szükséges különleges mikroklímát a szalmatüzelésű erőmű - tette hozzá Mészáros László.

Újabb nagy csapás lenne

Az egyesület vezetője szerint nagy csapás lenne az amúgy is túlterhelt vidéknek, hogy 80-100 kilométerről szállítanák kamionokkal az erőműbe az energiaforrást.

Az, hogy a tokaji borvidék elviselt már korábban néhány környezetet szennyező gyárat, nem azt jelenti, hogy újabb üzemet lehet ide építeni - hangsúlyozta Mészáros László. Hozzátette: nem helytálló az az érvelés, hogy a szerencsi cukorgyárban korábban 110 éven át fűtöttek szennyező pakurával, ugyanis ez csak minden ősszel indult be, míg az erőmű egész évben működne.

A szalmaerőművet először az Alföldön akarták létrehozni, majd Miskolcra tervezték a beruházást, de a borsodi megyeszékhelyen végül azért nem engedélyezték, mert már magas volt a levegőszennyezettség értéke - emelte ki a Tokaj Renaissance Egyesület vezetője.Jelenleg nem valós a veszély, hogy Tokaj elveszíti a világörökségi címet, de veszélyeztetettségi listára kerülhet - mondta az InfoRádiónak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnök-helyettese.

Fejérdi Tamás kiemelte: először meg kell vizsgálni, hogy az erőmű építése milyen hatással van a világörökségi területre. Akkor kerülhet veszélyeztetettségi listára a helyszín, ha ez a hatás negatív, és csak ezt követően lehet a törlésről beszélni - tette hozzá.

A közlekedési megterhelés jelenti a legkomolyabb veszélyt, mert Tokaj és a térség már így is túlterhelt, és emiatt kerülhet veszélyeztetettségi listára a helyszín - vélekedett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnök-helyettese.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szakosított Szervezete, vagyis az UNESCO eddig még nem reagált a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű engedélyezéséről szóló jelentésre.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×