eur:
386.4
usd:
355.46
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Orbán: "Nélkülünk tort ülne az önkény"

A Fidesz elnöke szerint a magyar társadalomnak elege van a mai politikából, elege van a hatalom kiváltságosaiból, a reformnak nevezett "pénzbehajtásból". Orbán Viktor a Fidesz budapesti nagygyűlésén, az őszödi beszéd kiszivárgásának első évfordulóján azt mondta: Európában új szelek fújnak.

Végzetes eszköz az emberek becsapása. Aki ehhez az eszközhöz nyúl, kiírja magát a demokratikus politikusok közül - jelentette ki Orbán Viktor a miniszterelnökre utalva.

A Fidesz elnöke szerint a kormány ma a demokrácia felségterületén kívül "tanyáz".

Ma az embereket pusztán eszköznek tekintő kísérlet elszenvedői vagyunk. Ha a mi szövetségünk nem volna, akkor a demokráciának esélyes sem lenne. Ha a szövetségünk nem tartana ki a demokrácia eszméje mellett, akkor az önkény tort ülhetne a magyarok felett - mondta a volt kormányfő.

Magyarország ma a demokrácia és az önkény határvonalán egyensúlyoz - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Nem ünnepelni jöttünk. Azért jöttünk, hogy együtt bátran és őszintén beszéljünk az igazságról, megállapodjunk arról, mit kell tenni azért, hogy a mai rémálom eltűnjön és Magyarország kiszabaduljon a hazugságok fogságából - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke utalt arra, hogy Európában már "új szelek fújnak", amit nem lehet nem észrevenni.

Ez az új szél, amely megjelent Németországban és Franciaországban is, megszüli az új európai politikát. Európa végre felébredt az erkölcsi relativizmusból - közölte. A politikus hozzátette: az erkölcsi relativizmus kábító bódulatából Európa nem kér többet.

Európa kimondta: van jó és van rossz, van igaz és hamis, van helyes és helytelen. Ez az alap, amelyre építeni lehet - tette hozzá.

Európa szakított néhány tabunak tűnő téveszmével, azzal, hogy a magántulajdon minden esetben jobb a közösséginél, az egészségügyet, az oktatást és a kultúrát piaci alapokra kell helyezni, illetve a gazdaság minél nyitottabb, annál jobb - vélekedett a Fidesz vezetője.Európában a szociális piacgazdaság irányába fújnak az új szelek, nálunk viszont a régi, szélsőségesen liberális politika van hatalmon, amely provinciális, dogmatikus és kisszerű - mondta Orbán Viktor.

Egy éve döbbent rá az ország, hogy nálunk még a régi szelek tombolnak. Még ott tartunk, hogy nem tudunk egyenesen beszélni, nem lehet nevén nevezni a dolgokat - szögezte le.

A politikus szerint a nagyszerű magyar szavak a hatalom és kiszolgálói szájából mást jelentenek, mint régebben.

Az ő nyelvükön a rombolás építés, az adócsökkentés adóemelés, a pénzbehajtás reform. A megerőszakolt magyar nyelvezetben nincs bűn és erény, nincs igaz és hamis - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint ebben a helyzetben nem csoda, hogy a fél ország fuldoklik, így sem beszélni, sem szót érteni nem lehet.

Közölte: a régi politika többet ártott, mint azt tavaly ilyenkor gyanították, rombolása elemibb volt; Magyarország ma szociális válságban van.

Az elmúlt 17 év legsötétebb politikai botránya történt tavaly. Az emberek megtévesztése, a hazugság bűn, amiért felelni kell - jelentette ki a politikus.

A hatalom ma szándékosan széttépi és szétrombolja a szociális hálót. Míg Európa kormányai az emberek életének jobbítására törekszenek, addig nálunk csak válságok, szenvedés és elkeseredés van - mondta Orbán Viktor.

Elég volt! Ez Magyarország szívdobbanása - jelentette ki a Fidesz elnöke, majd hozzátette: a magyar ember nem veszíti el a fejét egykönnyen, meg tudja várni, amíg betelik a pohár.

Most betelt. Hiába az ígéretek, a bértollnokok hada, az állami gépezet, a számolatlanul sorakozó pénzeszsákok. Akinek van füle, hallhatja a föld alatti vízáramok dobbanását: elég volt! - mondta Orbán Viktor.Agyalágyultnak nézik az embereket

"Elég volt abból, hogy egy kiváltságos csoport agyalágyultnak nézi az embereket, és azt mondja nekik, hogy nem jár nektek semmi" - mondta a Fidesz elnöke, hozzátéve: ezek az emberek ismerték a bajt, de hazudtak róla. Csak akkor álltak vele elő, amikor azt már nem lehetett tovább takartatni.

A hazugság ára pedig most ott van minden bezárt munkahelyben, lelakatolt iskolában, a külföldre készülő fiatalok lemondásában, az eladósodottságban, az egyre soványabb ebédekben és az egyre ócskább ruhában - tette hozzá.

"Ez a leggyengébb kormány Európában" - jelentette ki - kétségbeesetten ragaszkodnak a hatalomhoz, tehát megint hazudni fognak. Orbán Viktor szerint hazugság az is, hogy már túl vagyunk a nehezén.

Szavai szerint, miközben azt halljuk a jövő évi költségvetésről, hogy abban már nem lesznek megszorítások, az elvonásokkal van tele. Felhívta a figyelmet arra, hogy az eddigi intézkedések miatt a gazdasági növekedés megtorpant, az árak megemelkedtek, nőtt a csecsemőhalálozás.

A Fidesz első embere szerint azonban az ország már kiismerte a jelenleg hatalmon lévőket. "Nem csak azt tudjuk, hogy mit fognak hazudni, hanem azt is, hogy mire készülnek" - mondta, majd hozzátette: emelni fogják a tandíjat, az adókat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte: nem azért vezették be ezeket, hogy aztán fokozatosan csökkentsék.

"Nekik semmi pénz nem elég" - jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint a további emelések elengedhetetlenek, amikor a hatalom új kormányzati negyed építését tervezi, amikor újabb és újabb propagandakampányt indít a maga népszerűsítésére.

A megszorítások mára megfojtották a gazdasági növekedést és fojtogatják a háztartásokat. Ha megszűnik a szociális háló, abból nagy baj lesz, nagyobb, mint most bárki gondolná - mondta a Fidesz elnöke.

4

"A kormány úgy retteg a népszavazástól, mint ördög a tömjénfüsttől"

"Ma a mi szövetségünk az egyetlen komoly politikai erő Magyarországon, amely a demokrácia, a rend és a józan megoldások képviselője" - folytatta beszédét a Fidesz elnöke, aki szerint a jelenlegi kormány kész esztelen módon lerombolni a meglévő szociális hálót.

Orbán Viktor szerint ezért cselekedni kell, ennek első lépése a népszavazás, bár a kormány mindent megtesz, hogy megakadályozza azt, hiszen "úgy fél a népszavazástól, mint az ördög tömjénfüsttől.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője beszédében elmondta: hisz abban, hogy az Alkotmánybíróság nem engedi majd ellentétes tartalmú döntések egyidejű népszavazásra bocsátását. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amint megszületik a testület döntése, a Fidesz elindítja az aláírásgyűjtést.

Az ellenzéki pártvezér szerint a népszavazás olyan egységet teremthet Magyarországon, amely 17 éve nem volt, megállíthatja a rombolást és véget vethet a kormány ámokfutásának, a magyar demokrácia öntisztulását hozza, hiszen megtanítja a hatalmon lévőket igazat mondani.

A Fidesz elnöke a beszéde végén azt mondta, "senkit sem hagyunk az út szélén".

Címlapról ajánljuk

"Nagy erejű ütközés történt" - folyik a keresés a verőcei hajótragédia után

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán - mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 televízióban hétfő reggel. Egy ember kimenekült, két holttest megvan, a többiek nincsenek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×