eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Falufejlesztő közösségek kínálnak alternatívát

Október végéig hozzák létre azon helyi, falufejlesztő közösségeket, melyek új vidékfejlesztési modellt kínálnak a vidékiek számára. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló projektekre mintegy 250 - 260 milliárd forint fordítható.

2007. szeptember 20-ig, vagyis e hét csütörtökéig regisztrálhatnak a pályázó közösségek a helyi vidékfejlesztési irodáknál, melyek az ország 167 vidéki kistérségében kezdték meg működésüket. Magyarországon mintegy 140, helyi fejlesztési célokat megvalósító csoport jöhet létre.

Az elkészített pályázatokat az irányító hatóság jövő év márciusára értékeli, majd kiválasztja azt a 70 közösséget, amely tervei végrehajtásához felhatalmazást és pénzügyi forrásokat kap. Ezek lesznek az úgynevezett LEADER csoportok.

Azok a csoportok, melyek nem kerülnek be a LEADEREK közé, alkotják a helyi vidékfejlesztési közösségeket. A kétféle csoport eltérő összegű támogatást kap - tudta meg az InfoRádió Kerényi Gyulától, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet kommunikációs osztályvezetőjétől.

"Egy LEADER közösség átlagosan 2 milliárd forintot használhat föl erre az elkövetkezendő 6-7 évre, a helyi vidékfejlesztési közösség pedig 1 milliárdot. Egymilliárd forint gyakorlatilag minden közösségre jut" - hangsúlyozta Kerényi Gyula, aki hozzátette: egy-egy csoport, vagy közösség akár 60 települést is magába foglalhat.

A fejlesztési program keretében feladatuk a munkahelyteremtés, a helyi gazdaság fejlesztése, többek között a mikrovállalkozások, a falusi turizmus és az agrárágazathoz kapcsolódó gazdasági diverzifikáció. A tervek szerint a pénzből jut a templomok és művelődési házak felújítására is.

Hanganyag: Koncz Anita

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×