eur:
388.7
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Felgyorsul a villanyóra számlálója

A Népszabadság arról ír, hogy jövőre nőhetnek az áramárak. A gazdasági tárca konkrét előrejelzést nem közöl, mivel a következő évtől már nem központilag hirdetik ki a tarifákat, hanem a kereslet-kínálat törvényei döntenek majd azokról.

Úgy vélik azonban, hogy az áramár nem nő "drasztikusan, nagyságrendekkel", vagyis nem lesz "méregdrága". A GKM szerint az áram tőzsdei ára idén Európában megawattóránként 48-55 euró volt, ami jövőre 56-62 euróra kúszhat fel. Ez tehát 14,5 százalékos áremelkedés.

A Magyar Nemzet szerint rejtély, honnan van pénz a szegedi gigantikus élményfürdő-beruházásra.

Alig egy héttel a hatmilliárd forintos projekt beharangozója után kétséges, hogy meglesz-e a szükséges támogatás.

Az újság korábban megírta, hogy hárommilliárd forintot a beruházó, a közismerten szocialista kötődésű milliárdos, Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt., valamint a város adná össze, a projekt másik felét pedig uniós forrásból kívánják fedezni - és ez utóbbival van a baj.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közölte: a Hunguest-csoport valóban nyújtott be projektötletet kiemelt projektként való minősítésre, de az nem érte el a megfelelő színvonalat, tehát támogatásban sem részesül.

Az Index cikkéből kiderül, hogy hatályos lett a Hankook dunaújvárosi abroncsgyárában működő szakszervezet bejegyzése.

A szakszervezeti vezetők szerint a koreai cég ezután nem folytathatja eddigi gyakorlatát, és nem kérdőjelezheti meg - a jogerős bejegyzés hiányára hivatkozva - a munkavállalói érdekképviselet működését.

A Világgazdaság összefoglalója szerint a harmadik negyedévben 6.500 fővel bővülhet az álláspiac, és bár a szaldó az év első felében is pozitív volt, nincs ok túlzott optimizmusra.

Szakértők szerint a mindössze 1,2 százalékos GDP-bővülés okolható a túl sok elbocsátásért és az alacsony foglalkoztatási kedvért.

Úgy tűnik, nem teljesülhet a munkaügyi tárca idei évre vonatkozó prognózisa, amely szerint 33 ezerrel - illetve a közszféra elbocsátásai miatt csak 20-25 ezerrel - nő a munkahelyek száma 2007-ben.

Ahhoz, hogy ez igaz legyen, a negyedik negyedévben legalább nyolcezer fős álláspiaci bővülésre lenne szükség.

A Napi Gazdaság az előzetesen beharangozott jövő évi növekvő ingatlanadó-terhek mérsékléséről tájékoztat.

A Pénzügyminisztérium új verziójában már bizonyos darabszámhoz, illetve értékhatárhoz kötik az áfafelszámítási kötelezettséget az új, legfeljebb kétéves használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanok esetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×