eur:
388.96
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Szakértő: akár tíz azonos kérdésről is lehet népszavazás

Egy szavazólapon akár tíz azonos tartalmú kérdés is szerepelhet a népszavazáson - mondta el az InfoRádió által megkérdezett választási szakértő azután, hogy ötven népszavazási kezdeményezésből 11 kérdést hitelesített az Országos Választási Bizottság.

A hitelesített kérdések között szerepeltek olyan, magánszemély által benyújtott kezdeményezések, amelyek azonos tartalmúak a Fidesz és a KDNP korábban már hitelesített népszavazási kérdéseivel.

Az OVB 5:3 arányban hitelesítette azt a beadványt is, amely azt kérdezné az állampolgároktól, egyetértenek-e azzal, hogy "Az Országgyűlés a jelen kérdésben tartott népszavazás napját követő egy éven belül alkossa meg a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési képviseletéről szóló törvényt".

A testület 8:0 arányban elfogadta annak a beadványnak a hitelesítését is, amely azt kérdezné a választó korú polgároktól, akarják-e, "hogy törvény tiltsa meg, hogy a rádió és a televízió műsorszolgáltatók reklám adásakor megnöveljék a hangerőt". 

Tóth Zoltán úgy fogalmazott: joghézag van a népszavazási törvényben, amely az egy szavazólapon több kérdés szerepeltetésére vonatkozóan is ellentmondásosan rendelkezik.

Az Országos Választási Bizottság nem foglalkozhat azzal, hogy hasonló kérdések ügyében korábban hozott-e már döntést - tette hozzá.

A választási szakértő szerint attól még, hogy az OVB hitelesít egy kérdést, nem feltétlenül lesz arról népszavazás.

A népszavazáshoz 200 ezer aláírást kell összegyűjteni, de már korábban is számos alkalommal megtörtént, hogy ez nem sikerült - mondta Tóth Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×