eur:
389.54
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sarkozy budapesti látogatása idején jelentik be: Párizs csatlakozik a Nabuccóhoz

Magyarországra látogat először a közép-kelet-európai régióból a tavasszal megválasztott új francia köztársasági elnök. Nicolas Sarkozy hétórás itt tartózkodásának egyik csúcspontjának ígérkezik az Országház üléstermében elmondandó beszéde az új Európa politikáról.

A jobboldal Tony Blairjének is nevezik az új francia államfőt, akinek magyar származása megválasztása előtt a kampányban is téma volt. Nicolas Sarkozy több nyilatkozatában jelezte, hogy édesapjával nem ápolt túl jó viszonyt, és elsősorban franciának vallja magát. Mindenesetre tény, hogy a közép-kelet-európai térségben először Magyarországra látogat el - igaz csak néhány órára.
A francia köztársasági elnök saját országában társadalmi-gazdasági átalakítások egyik kezdeményezője, illetve Európa-politikájában is újszerű megoldásokkal állt elő.

Utóbbi tekintetében ilyen az úgynevezett Bölcsek Tanácsának létrehozása, amely 10-12 nem aktív politikusból állna össze, a kontinens jövőbeni kilátásaival foglalkozna, és javaslatokat tenne az Európai Unió legmegfelelőbb struktúrájára. Az elképzelést egyébként a szintén jobboldali Angela Merkel német kancellár is támogatta egy Berlin melletti hétfői tanácskozáson.

Sarkozy a speciális helyi problémák, mint például a bevándorlók helyzetének kezelése mellett nagy hangsúlyt fektet országa versenyképességének javítására, a tudásalapú, úgynevezett K+F támogatására vagy az állami adminisztráció csökkentésére. Tehát ezek tekintetében hasonló célokat fogalmazott meg, mint a magyar kormány, azonban más eszközökkel valósítja meg.

Közös program Szegeden

A magyar tárgyalásokon is szóba kerülnek kutatás-fejlesztési és innovációs projektek. Közös programnak tekinthető a szegedi biotechnológiai nagyprojekt és a magyar-francia versenyképességi pólusok közötti együttműködés.

Mindezen témák mellett napirenden szerepel a balkáni stabilitás, Koszovó kérdése, illetve a kulturális kapcsolatok. A francia elnököt először Sólyom László államfő fogadja késő délelőtt, majd nem sokkal később másik vendéglátójával, Gyurcsány Ferenccel folytat szűk körű megbeszélést.

Szili Katalin házelnökkel való találkozója után a francia köztársasági elnök az Országház üléstermében mond beszédet. A téma várhatóan az Európai Unió jövője lesz. Ezt követően Nicolas Sarkozy a hivatalos program szerint a legtöbb időt Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével tölti. A megbeszélés után pedig Demszky Gábor főpolgármesterrel tekinti meg a francia érdekeltségben megvalósuló 4-es metró építését.

A Gas de France csatlakozik a Nabuccóhoz

Kormányzati illetékesek véletlen egybeeséséről beszélnek, de pénteken zajlik Budapesten a Nabucco-konferencia is, többek közt az EU energiaügyi biztosának részvételével. Bár ezen a francia elnök nem vesz részt, a kétoldalú megbeszéléseken azonban szó lesz az energia-, és klímabiztonsággal összefüggő együttműködés lehetőségéről. Elképzelhető, hogy a Sárkozy-látogatástól függetlenül megrendezett konferencián bejelentik a Gas de France részvételét az uniós gázvezeték rendszer kiépítésében.

Hanganyag: Németh Zoltán

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.

Magyarics Tamás: nagy bajban a toryk, akár ötszáz tanácsi helyet is veszíthetnek

Nagyarányú munkáspárti győzelem várható az angliai helyhatósági választásokon, és ha nem történik valamilyen váratlan esemény, ugyanerre lehet számítani a későbbi parlamenti választáson is – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora. A külpolitikai szakértő szerint valószínűleg harmadszor is London polgármestere lehet Sadiq Khan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×