eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Jövőre nem lesz megszorítás" - a nap legfontosabb hírei

A nemzeti összetartást, a versenyképesség megőrzését és a szociális rendszer korszerűsítését emelte ki a kormányfő a Baloldali Önkormányzati Közösség konferenciáján, Balatonszemesen. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a baloldalnak döntő felelőssége van abban, hogy ezekre a kérdésekre választ adjon.

A szocialista pártelnök szerint az idei után jövőre már nem kell megszorításokra számítani. A kormányfő fontosnak nevezte a szürke és a feketegazdaság visszaszorítását.

A Fidesz szerint viszont a kormány jövőre ismét emeli az adókat, többe kerül majd az energia, 8 százalékkal csökken a nyugdíj, és tovább tart a reálbér-csökkenés. Szijjártó Péter, a párt szóvivője hangsúlyozta: az újabb elvonások ellehetetlenítik az önkormányzatokat is, amelyek így kevesebbet költhetnek útépítésekre, iskola- és kórházfenntartásra.

Kisebbségi Kerekasztal

Megalakult a magyarországi kisebbségek érdekképviseleti és egyeztető fóruma, a II. Kisebbségi Kerekasztal Budapesten. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman kezdeményezésére életre hívott egyeztető fórum célja, hogy a kisebbségi közösségek közös álláspontot kialakítva együtt lépjenek fel saját érdekeik érvényesítéséért.

Nincs közeledés a koalíciós egyeztetésen

Továbbra sem közeledtek az álláspontok az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról tartott újabb koalíciós egyeztetésen. A Parlamentben tartott tanácskozáson az MSZP és az SZDSZ vezetői és szakpolitikusai a biztosító társaságok képviselőit hallgatták meg. Az egyeztetéseket hétfőn folytatják.

A megbeszélés után Horváth Ágnes szabaddemokrata egészségügyi miniszter kontruktívnak nevezte a vitát, de részleteket nem mondott. Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke arról beszélt: az eredeti menetrendnek megfelelően még az idén el kell fogadni az ágazat átalakításáról szóló törvénycsomagot, hogy az jövőre életbe léphessen.

A kisebbik kormánypárt továbbra is három feltételhez ragaszkodik az egészségügyi reformnál. Azt szeretnék, hogy az átalakítással ne legyen monopolhelyzet a biztosítók között, a biztosítási egységek már működő rendszerhez igazodjanak, és a magánbiztosítóknak megérje befektetni. Az MSZP továbbra is úgy véli, hogy területileg egybefüggő régióknak kell létrejönni, amelyekben egy pénztár tevékenykedik.

Átvenné a kórházat a kerület

Átvenné a fővárostól a Szent Margit Kórházat a III. kerület. A városrész polgármestere azt mondta: ezt mindenképpen meg kell tenniük, mert ami az idén történt Észak-Buda egészségügyi ellátásában, az veszélyezteti a kerület és az agglomerációban élők egészséghez való jogát. Bús Balázs hangsúlyozta: a kezdeményezésről - várhatóan két hét múlva - a kerületi közgyűlés dönt. A polgármester egy kérdésre válaszolva közölte: a működtetés mellett a tulajdont is átvennék, mert csak így lehet gazdaságosan működtetni az intézményt.

Székházat vett az MSZP

A Magyar Szocialista Párt megvette a VI. kerületi egykori KPVDSZ-székházat - közölte a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Sáling József a nap folyamán történt adásvétel részleteiről nem kívánt nyilatkozni, de elmondta, hogy az ügylet az év végig zárul le.Sérelmes a törvénymódosítás

A Magyar Bankszövetség sérelmesnek tartaná a bankszektor szempontjából, ha elfogadnák a társasági adótörvény kockázati céltartalék-képzéssel összefüggő módosítását - közölte a szervezet szóvivője. Müller János emlékeztetett: a 90-es évek elején már felmerült az a javaslat, hogy a bankok által képzett céltartalék az adóalapot növelje, de szakmai szempontok alapján elvetették. Hozzátette: az intézkedés adóhatása a bankszövetség szerint a 2006. évi mérlegadatok alapján 17-18 milliárd forint lenne. Müller János elmondta: a bankszövetség felmérést készíttet arról, hogy e téren mi a nemzetközi gyakorlat. Szakértőik úgy tudják, abszolút többségben vannak azok az országok, amelyekben a céltartalék-képzés nem növeli a adóalapot.

Árkartell a pékeknél?

Helyszíni szemlét tartott négy sütőipari társaságnál a Gazdasági Versenyhivatal, mivel feltételezhető volt, hogy a cégek áraikat egyeztetve értékesítik termékeiket. A szervezet elnöke közölte: a helyszíni vizsgálatokat a Magyar Pékszövetség ellen májusban indult versenyfelügyeleti eljárás keretében tartották. Nagy Zoltán a vizsgálat előzményéről azt mondta: a Magyar Pékszövetség több ízben jelezte: szeptember közepe után az ország minden területén várhatóan 200 forint felett lesz az átlagos minőségű kenyér kilónkénti ára.

Elérte az első állomást a fúrópajzs

Elérte az első állomást a 4-es metró fúrópajzsa - jelentette be a főpolgármester. Demszky Gábor a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta: a munkások a Tétényi útnál, 14 méter mélyen törték át a betonfalat, nem messze onnan, ahol 10 nappal ezelőtt beomlott egy munkagödör. Hozzátette: a fúrószerkezetet várhatóan 2 hét alatt húzzák át a kiépítendő síneken az állomás másik végére, majd megkezdik a Bocskai úti megállóhoz vezető alagút fúrását. A szabaddemokrata politikus beszámolt arról is, hogy jól haladnak a munkálatokkal, így a módosított metróépítési ütemtervnek megfelelően 2009 májusában érkeznek az alagútfúró pajzsok az első szakasz Keleti pályaudvari végállomásához.

Lassul az apadás

Az újabb árhullám érkezése miatt lassul az apadás a Dunán. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tájékoztatása szerint Budapesten, pénteken 615 és 625 cm között várhatóan megáll az apadás, és csak vasárnapra süllyed 600 cm alá a vízszint. A Duna csütörtök este 790 centiméteren tetőzik Bajánál, Mohácsnál holnap reggelre várják a legmagasabb vízszintet. A tájékoztatás szerint a Felső-Dunán elindult kisebb árhullám Nagybajcsnál 22 centiméteres emelkedést okozott eddig, Komáromnál pedig megállt az apadás. A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadék kisebb, de heves árhullámokat indított el. A minisztérium összesítése alapján 595 kilométer védvonalon tartanak árvízvédelmi készültséget, ebből 69 kilométeren másodfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága 6 ezer hektár.

Negyven rendőr bíróság előtt

Mintegy 40 rendőrnek kell bíróság elé állnia a tavaly őszi zavargások során tanúsított magatartása miatt - jelentette be a Fővárosi Főügyészség és a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A tájékoztatás szerint a szeptemberi zavargásokkal összefüggésben 23 rendőrt azonosítottak, közülük 21-el szemben emeltek vádat, az októberben történtek után pedig 27 rendőrt azonosítottak és közülük 18 ellen emeltek vádat. Falvai Zsolt, a Budapesti Nyomozó Ügyészség vezetője hangsúlyozta: a rendőrség felső vezetése minden segítséget megadott, ugyanakkor az alegységek parancsnokai már közel sem bizonyultak ilyen együttműködőnek. Az ügyészség képviselői a sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a közölt adatok a jelenlegi állást tükrözik, a végleges adatokra még várni kell.Buszbaleset: letartóztatási indítvány

A tegnap Békés megyében árokba borult busz vezetőjének előzetes letartóztatását indítványozza a rendőrség. A Vésztő és Bélmegyer között történt balesetben hárman meghaltak és 32-en megsérültek. Gyurosovics József megyei rendőrfőkapitány elmondta: a sofőr elismerte, hogy nem az út-és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett. Hozzátette: a buszban lévő tachográfot is vizsgálják, az eddigi adatok szerint a jármű megfelelő műszaki állapotban volt. A három, életveszélyes állapotban kórházba került utas közül már javult a Berettyóújfaluban kezelt 18 éves nő állapota.

A rendőrség és az ügyészség is hibázott Malina Hedvig ügyében

Szlovákia legfőbb ügyésze szerint a rendőrség és az ügyészség is hibázott Malina Hedvig ügyében. Dobroslav Trnka egy szlovák kereskedelmi rádióban azt mondta: a Nyitrán megvert magyar egyetemista ügyében indult nyomozati akták áttanulmányozása után jutott erre a megállapításra, de részleteket nem közölt. A Nyitrán tanuló Malina Hedvig szerint azért verték meg tavaly augusztusban, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség szeptemberben zárta le a nyomozást, és akkor Robert Kalinák belügyminiszter azt állította, hogy a cselekmény nem történt meg. Nemrég a szlovák rendőrfőkapitány elképzelhetőnek nevezte, hogy valóban megverték a magyar lányt, de úgy vélte, az eset nem úgy történt, ahogy Malina Hedvig állítja. Közben a lány ellen hamis tanúvallomás és a hatóság félrevezetésének gyanúja miatt vádindítvány készült Szlovákiában.

Corvinus-díj Csáky Pálnak

Corvinus-díjjal tüntetik ki Csáky Pált, a szlovák kormány volt miniszterelnök-helyettesét, írót Szlovákia európai uniós tagságának előkészítéséért és az egységesülési folyamatban játszott szerepéért, a magyar kisebbségek kulturális-politikai képviseletéért - közölte a Budapesti Európa Intézet. A díjat Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az intézet alapító igazgatója adja át pénteken.

Három földrengés Indonéziában

Három nagy erejű földrengés rázta meg Indonéziát huszonnégy óra leforgása alatt, a rengések után mindannyiszor szökőárriadót hirdettek, de mindegyiket lefújták. A földmozgások közül - amelyeket vagy 30 kisebb-nagyobb utórengés követett - az első volt a legerősebb, elérte a Richter-skála szerinti 8,4-es fokozatot. Legalább 10 ember meghalt, a sérültek számát félszázra becsülik.

Egy ausztráliai szeizmológus szerint csak a szerencsén múlt, hogy az indiai-óceánon bekövetkezett rengés után Indonézia megmenekült egy újabb pusztító szökőártól: a rengés ugyanis nem a part felé, hanem délnyugati irányban, a nyílt óceán felé keltett hullámokat, nem úgy, mint 2004 decemberében, amikor pusztító szökőárként zúdultak a tengerparti területekre, több mint 200 ezer ember halálát okozva. A helyi idő szerint szerda esti és csütörtöki indonéziai földrengések elsősorban a part menti övezetben okoztak súlyos károkat. Az indonéziai Padangban, Nyugat-Szumátra tartomány székhelyén sok épület összedőlt, többen a romok alatt rekedtek.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×