eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egy rendőrt ítéltek el a tavaly őszi túlkapások miatt

Eddig összesen 39 rendőrrel szemben emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség a tavaly őszi tüntetéseken tapasztalt rendőri törvénytelenségek miatt - mondta Falvai Zsolt, a szervezet vezetője. Ez idáig csupán egy rendőrrel szemben hoztak ítéletet, de az sem jogerős.

A tavaly őszi eseményekkel kapcsolatos rendőri túlkapások miatt eddig összesen 50 rendőrt azonosított, ebből 39 rendőrrel szemben emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség - mondta Falvai Zsolt, a szervezet vezetője.

Emellett több eljárás jelenleg is folyamatban van. Mint azt az ügyészség korábban közölte, csaknem 160 eljárást indítottak a bejelentések, illetve a hivatali kezdeményezések miatt. Falvai Zsolt kitért arra is, hogy az ügyészség munkáját megnehezítette, hogy gyakran nem találták a bűncselekmények sértettjeit, a rendőrök azonosító jelet nem, de sisakot vagy maszkot viseltek, illetve a rendőrségi hierarchia bizonyos szintje alatt a rendőrök nem segítették az ügyészség munkáját.

Sólyom László is felvetette a problémát

Így többnyire testsúly és magasság alapján azonosította a rendőröket az ügyészség. Ezt a problémát egyébként Sólyom László köztársasági elnök is érintette az országgyűlés őszi ülésszakának első napján, a Parlamentben mondott beszédében.

Az államfő úgy fogalmazott: nagyon kevés ügy jut el a bírósági tárgyalásig, mert az elkövetőket nem tudja azonosítani az ügyészség, és ebben a rendőrség egyáltalán nem együttműködő. Erre Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter levélben úgy reagált: információi szerint a rendőrség minden kért adatot megküldött az ügyészségnek, és a eljárások tapasztalatai nem adnak okot arra a feltételezésre, hogy az elkövetők jelentős része büntetlenül marad.

Egy rendőr tett beismerő vallomást


A civilek elleni eljárások Falvai Zsolt, a nyomozó ügyészség vezetőjének indoklása szerint azért voltak gyorsabbak, mert a tanúk (a rendőrök) már adottak voltak, és sok gyanúsítottat már a helyszínen elfogtak. Civilekkel szemben egyébként az eljárások közel felénél történt vádemelés, a többi esetben megszüntették az eljárást. Az eljárás alá vont rendőrök között egyébként csak egy volt, aki beismerő vallomást tett, igaz ez a civilek oldalán sem volt jellemző.

A tavaly őszi események kapcsán egyébként eddig csupán egy rendőrrel szemben született bírósági ítélet. Õt katonai bíróság védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és lefokozta.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×