eur:
389.75
usd:
363.51
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Milyen vagányok ezek a magyarok"

Magyarország távozó amerikai nagykövete szerint másfél éven belül vízum nélkül utazhatunk a tengerentúlra. A posztjáról csütörtökön hazaérkezett diplomata az InfoRádiónak azt mondta: Magyarország arculata az Egyesült Államokban soha nem volt olyan kedvező, mint most.

Magyarország távozó amerikai nagykövete szerint az ország szempontjából fantasztikus volt az elmúlt öt év. Simonyi András az InfoRádiónak azt mondta: külföldön minden tényező beleszámít Magyarország megítélésébe. Sokat lendítenek a fantasztikus teljesítmények és persze rontja a képet, ha az utcán randalíroznak, vagy éppen a New York Times első oldalán árpáds41ávos zászló jelenik meg.

A távozó washingtoni nagykövet szerint az ország megítélésében összeadódik az, ami Magyarország és a magyarok teljesítménye. Ebből a szempontból Simonyi Károly űrturista utazása ugyanolyan fontos volt, mint a magyar gazdaság állapota, vagy a tudományos sikerek - hangsúlyozta Simonyi András.

2009-ig döntés vízumügyben?

"Azt feltétlenül megjegyezték, hogy a magyarok fantasztikus teljesítményre képesek, bárhol is legyenek a világban. Amerikában a magyarokra egy hihetetlenül tehetséges népként tekintenek, Magyarországra pedig egy ambiciózus, feltörekvő, határozottan a felzárkózás irányába elmozduló országként" - mondta a távozó nagykövet.

"A vízumprobléma meg fog oldódni, ezt bátran és magabiztosan kijelenthetem. Ez az egyetlen utolsó és általunk nagyon sokat szidott különbségtétel is eltűnik, például Magyarország, Dánia és Hollandia között" - hangsúlyozta Simonyi András, aki biztos abban, hogy még a Bush-adminisztráció ideje alatt (azaz másfél éven belül) megszűnik a vízumkényszer.

A rockzenész nagykövet

{{keretes_cim}}

Jeffrey "Skunk" Baxter 1948-ban született Washingtonban. Fénykorát az 1970-es években élte, amikor a Steely Dan és a The Doobie Brothers együttesek tagja volt. Utóbbi zenekarnak az 1978-as Minute by Minute című lemeze öt hétig vezette az amerikai lemezeladási listát és több slágert is tartalmazott. A közelmúltban védelmi tanácsadóként (!) dolgozik és egy Kongresszusi Tanácsadó Testületben a rakétavédelmi tanácsadó.

A gitározó és saját rockzenekarával több helyen (így George Bush volt amerikai elnök lakhelyén) is fellépő Simonyi András szerint a legjobb nagykövet sem tud csodát művelni, ha az által képviselt ország nem képviselhető jól, márpedig Magyarország nagyon jól képviselhető.

"A rockzenekarunk egy plusz eszköz, nyelvezet, amivel az amerikaiak szívéhez el lehetett jutni. Az együttesünkhöz csatlakozott az együtteshez az egyik legnagyobb amerikai rocksztár, Jeffrey Baxter, és más neves személyiségek. Ezen keresztül azt tudtuk üzenni, hogy Magyarország a legfejlettebbek, a legjobbak közé tartozik és immár a rockzene nyelvén is tud kommunikálni" - mondta Magyarország távozó amerikai nagykövete, aki szerint az átlag amerikai ezek láttán azt mondja: "milyen vagányok ezek a magyarok".

Csúcstalálkozók és 1956


A távozó nagykövet úgy véli: hihetetlenül fegyelmezett és jól működő követséget hagy hátra, elkötelezett fiatal diplomatákkal, élükön a helyettesével, Szederkényi Viktorral.

Simonyi András nagy sikerként értékeli, hogy az elmúlt öt év alatt négy csúcstalálkozó volt az Egyesült Államok és Magyarország között. "Amire a legeslegbüszkébb vagyok az az, hogy az 1956-os magyar forradalomnak az ötvenedik évfordulóját tavaly olyan módon és olyan méltósággal ünnepelte meg az Egyesült Államok, amire nem is lehetett számítani. Az elnök három alkalommal fordított sok időt arra, hogy ezzel foglalkozzon. Magyarországra is azért látogatott el, hogy tisztelegjen a magyar szabadságharcosok előtt. A Fehér Házban vacsorát adott a tiszteletünkre. Március 15-én a magyar forradalmakat üdvözölni jött el a Kongresszusba - ez egy fantasztikus dolog. Higgye el, ez sok-sok millió amerikaihoz eljutott. Talán az összes teljesítmény közül erre vagyok a legbüszkébb. Az itteni magyarok segítsége nélkül ezt nem tudtuk volna megcsinálni" - mondta a távozó nagykövet.

Simonyi András Magyarországon képzeli el a jövőjét, valószínűleg a privátszférában, ahol olyan dologgal szeretne foglalkozni, amivel tovább lehet gyorsítani Magyarország csatlakozását a legfejlettebb országokhoz.

Szerző: Csák Gyula

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×