eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

KDNP: Gyurcsány határolódjon el Kókától!

A Kereszténydemokrata Néppárt elhatárolódásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, a kormány tagjait és a liberális politikusokat Kóka János szabaddemokrata pártelnök kijelentésétől, miszerint ma már nem aktuális a határon túli magyarok autonómiatörekvése.

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselője az InfoRádióban azt mondta: a vezető politikusok az ilyen megnyilvánulásokkal elárulják a határon túli magyarság ügyét.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: attól, hogy Magyarország és Románia is már az Európai Unió tagja, ugyanúgy beszélni kell az autonómiáról, hiszen a közösség több tagállamában számos népcsoportnak biztosítják az önrendelkezést.

Simicskó István elmondta: kulturális autonómiát képzel el a nem egy tömbben élő erdélyi magyarság számára, míg álláspontja szerint Székelyföldnek területi autonómiát kellene kapnia.

A KDNP képviselője alaptalannak nevezte ugyanakkor a román nacionalisták félelmeit azzal összefüggésben, hogy Székelyföld elszakadásra törekszik.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányzatnak nincs nemzetstratégiája, míg a környező országok többsége állampolgárságot adott a határon kívül élő nemzettársainak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×