eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sólyom a félelemkeltés és a félelemmel való manipuláció ellen

Budapesten letette az esküt a Magyar Gárda 55 tagja, az eseménnyel egyidőben a főváros több pontján tatottak tiltakozó megmozdulásokat. Fegyelmi eljárást indított Gergényi Péter korábbi budapesti rendőrfőkapitány ellen az ORFK. A Fidesz szerint sürgősen újra kell gondolni a közoktatás finanszírozását. A nap legfontosabb hírei augusztus 25-én, szombaton.

Tiltakozások kísérték a Magyar Gárda megalakulását

Letette az esküt a Magyar Gárda 55 tagja a budapesti Szent György téren. Az okleveleket Für Lajos volt honvédelmi miniszter adta át az új tagoknak.

A rendezvényen felszólalt Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője is. Az új mozgalom zászlaját felszentelte a katolikus, a református és az evangélikus egyház egy-egy képviselője.

Az eseménnyel egyidőben a főváros több pontján tatottak tiltakozó megmozdulásokat civil szervezetek.

Előzőleg az MSZP arra kérte az államfőt, hogy nyilvánosan fejtse ki álláspontját a Magyar Gárdáról, mert véleménye sokak számára hozna megnyugvást.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője erre reagálva azt mondta: Sólyom László elítéli a félelemkeltésre alkalmas rendezvényeket, és a félelemmel való manipulációt is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Pécsett arról beszélt, hogy a Magyar Gárda jelképrendszere sokban emlékeztet a fasizmus szimbolikájára, és a mozgalom megalakulása ellentétes az európai demokratikus hagyományokkal.

A Fidesz felszólította a Magyar Gárdát, hogy tartsa be a törvényeket, és ne engedjen teret a hátrányos megkülönböztetésnek. Az SZDSZ elítélte a Magyar Gárda létrehozását, az MDF pedig korábban úgy vélte: az új mozgalom célja a békeszerető többség megfélemlítése.

Fegyelmi eljárás Gergényi ellen


Fegyelmi eljárás indult a korábbi budapesti rendőrfőkapitány ellen, mert egy vizsgálat hiányosságot állapított meg a BRFK néhány korábban megkötött szerződésével összefüggésben.

Az országos rendőrfőkapitány helyettese elmondta: a döntésről értesítették Gergényi Pétert. Szabadfi Árpád azt nem árulta el, milyen szerződésekben talált hiányosságot a vizsgálat, csak annyit mondott, hogy az ellenőrzés az új főkapitány kinevezése után indult.

Gyurcsány Pécsett tárgyalt


A Dél-Dunántúli fejlesztési programokról tárgyalt Pécsett a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv 15 programja közül 14-et már jóváhagyott az Európai Unió.

A kormányfő úgy véli: a források hatékony felhasználásával - egyebek mellett - megújulhatnak az iskolák, új klinikai és járóbeteg-ellátó központok épülhetnek és teljessé válhat az autópálya-hálózat.

A Fidesz a közoktatás finanszírozásáról

A Fidesz szerint sürgősen újra kell gondolni a közoktatás finanszírozását. Sió László, az ellenzéki párt oktatási műhelyének vezetője azt mondta: 30 milliárd forintot vont el a kormány az óvodákat, iskolákat fenntartó önkormányzatoktól.

Az oktatási tárca szerint az iskolafenntartók ugyanannyi pénzt fordíthatnak az oktatás megszervezésére, mint korábban. A minisztérium közleményében úgy fogalmaz: Sió László félrevezeti a közvéleményt.Ételmérgezés Kiskundorozsmán

Három gyermeket és egy felnőttet vittek kórházba ételmérgezés gyanújával a Csongrád megyei Kiskundorozsmáról. Az ÁNTSZ Dél-Alföldi regionális Igazgatóságának járványügyi osztályvezetője elmondta: a megbetegedéseket a gyanú szerint az egyik étteremben készült ebéd okozhatta, amelyből 163 adagot szállítottak ki a településen.

Tombácz Zsuzsanna hangsúlyozta: az étterem működését felfüggesztették.

Megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján

A korai szőlőfajták szedésével megkezdődött a szüret a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken. A hegyközségi tanács elnöke elmondta: a megszokottnál kevesebb, de jobb minőségű szőlőre számítanak.

Marcinkó Ferenc közölte: emiatt emelkednek a felváráslási árak; a korai fajták közül a muskotályosért akár 20-30 százalékkal többet kaphatnak a termelők.

Új misézőhelyeket szenteltek fel

Három új misézőhellyel gazdagodott a Magyar Katolikus Egyház. Gödöllőn és Kazincbarcikán új templomot, míg Mátramindszenten kápolnát szenteltek fel.

Szerdahelyi Csongor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodájának vezetője az lnfoRádióban elmondta: a gödöllői új templom mellett új közösségi házat és plébániát is átadtak, Mátramindszenten pedig egy úgynevezett barakk-kápolnát szenteltek az egykori recski internáló tábor áldozatai emlékére.

Magyar nyelvű misét mutattak be az osztrák főváros egyik jelképének számító Szent István dómban az államalapító magyar királyra emlékezve. Az eseményt a Bécsi Magyar Katolikus Egyházközösség szervezte. A szertartás után - a hagyományoknak megfelelően - búcsút rendeztek a bécsi Szent István dóm melletti téren.

Athén határában az erőtűz


Görögországban már Athén külvárosát is fenyegetik az erdőtüzek, a hatóságok lezárták a nemzetközi repülőteret a fővárossal összekötő autópályát. A Peloponnészosz-félszigeten már 46-en haltak meg az erdőtüzekben.

A görög kormányfő rendkívüli állapotot hirdetett ki, és az Európai Uniótól kért segítséget. Odze György, a Külügyminisztérium szóvivője közölte: tudomásuk szerint nincs magyar állampolgár az áldozatok között.

Hatalmas erdőtűz pusztít az olaszországi Szicília szigetén is. A Palermo közelében lévő, katedrálisáról híres Monreale környékén öt napja tombolnak a lángok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×