eur:
389.44
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"A Sátán ellen" - képriport a Magyar Gárda megalakulásáról

Letették esküjüket a Magyar Gárda tagjai a budapesti Szent György téren. A Budai Várban tartott rendezvényen a terveknek megfelelően végül 56 gárdista tette le esküjét, bár, mint a szervezők elmondták, az egyik jelöltet gázpisztollyal arcon lőtték lakhelyén, így helyét másik gárdista foglalta el.

A fekete egyenruhát és mellényükön árpádsávos címert viselő gárdisták katonai alakzatban, dobszóra vonultak a köztársasági elnöki palota melletti térre, ahol az esküt követően a felesketett gárdistáknak az okleveleket Für Lajos, az Antall-, illetve a Boross-kormány honvédelmi minisztere adta át.

A gárdisták oklevelük átvételekor úgy köszöntek: "Nemzetemet szolgálom".

Az MDF volt minisztere beszédében Arany János költészetét elemezve vont párhuzamot a "kétségbeesés és a remény", illetve a gárdaavató rendezvény eszmeisége között.

Pörzse Sándor újságíró, a Magyar Gárda egyik alapítója úgy fogalmazott: a Magyar Gárdát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívta életre, akkor, amikor "a magyarságnak már nincs hova hátrálnia".

Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: nyitott, tiszta arcú, hazáját féltő emberek tesznek esküt, akik "a szeretet láncával fognak össze" a "Sátán, vagyis a jelenlegi kormány és az ötven év kommunizmusa" ellen.

Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda elnöke beszédében úgy fogalmazott: "ötven év kommunizmus és tizenhét év dagonyázás után" szervezetük azért jött létre, hogy végrehajtsák a valódi rendszerváltást és megmentsék a magyarságot.

<

Fotó: Mihádák Zoltán (képgaléria)

Vona Gábor kijelentette: ma megerősítést nyertek az emberek, hogy lesz magyar jövő, és a lakiteleki mozgalom, a Magyar Út Körök és a polgári körök hagyományain folytatják tevékenységüket, hogy Magyarország minden pontjára elérjenek.

A Jobbik elnöke Gyurcsány Ferencet Magyarország "állatorvosi lovának" nevezve azt mondta: nem a gárda az ország szégyene, hanem az, hogy "Batu kán, Haynau és Rákosi öröksége után" Gyurcsány Ferenc Magyarország miniszterelnöke lehet.

Vona Gábor az esküt tett gárdistáktól úgy köszönt el: "ma még rólatok szól a történelem, holnaptól nektek kell írnotok!"

A Magyar Gárda zászlaját felszentelte a katolikus, a református és az evangélikus egyház egy-egy képviselője.

Csuka Tamás, nyugalmazott dandártábornok, tábori püspök azt mondta: "ezek a zászlók jelentsenek félelmet azoknak, akik kisujjukat is megmozdítják a magyarság ellen".

Az avatási ünnepségén a gárda "együttműködési megállapodást" kötött a nemrég alakult Nemzeti Õrsereggel, amely 28 szabolcsi férfiból áll.

A rendezvény végére - az MTI helyszínen lévő tudósítójának becslése szerint - mintegy háromezer, a szervezők szerint hatezer ember gyűlt össze.

Címlapról ajánljuk
Jól ment a Ferencváros korábbi ellenfeleinek az elődöntőben

Jól ment a Ferencváros korábbi ellenfeleinek az elődöntőben

Egyetlen hazai pályán játszó csapat került előnybe a második és harmadik számú kupasorozat elődöntőinek első mérkőzésén: a Fiorentina. Mind a három, e két sorozatban még versenyben lévő csapat, amely megelőzte, illetve kiejtette a Ferencvárost, előnyt szerzett.

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×