eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Ingyenes kiadvány készül a kiürítési tervről a tűzijáték nézőinek

A kormány fokozott biztonsági intézkedésekkel készül az augusztus 20-ai ünnepségsorozatra, az előkészítéssel és a lebonyolítással foglalkozó operatív törzs azonban az öt helyszínre vonatkozó biztonsági tervek közül csak egyet hagyott jóvá. A Fidesz szerint arcátlanság, hogy Gál J. Zoltán felügyeli az idei rendezvény biztonságát.

Több száz rendőr, biztonsági őr, 100 tűzoltó, 25 katasztrófavédelmis; összesen 43 készenlétben álló mentőautó és egy sebesültszállító busz - nagyjából ennyi az idei augusztus 20-ai, fővárosi tűzijáték biztonsági előkészületeinek mérlege.

A szervezők az idén fokozottan ügyelnek a biztonságra, az időjárásra vonatkozóan is folyamatosan kapnak előrejelzéseket - számolt be a kormányszóvivő. Daróczi Dávid hangsúlyozta: három nappal a tűzijáték előtt meg tudják mondani, kell-e esőre számítani, néhány órával egy esetleges vihar előtt pedig értesíteni tudják a résztvevőket.

Kiürítési terv készül

Valamennyi fővárosi helyszínre kiürítési tervet készítenek, amely biztosítja, hogy a nézők a lehető legbiztonságosabban és a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt.

A főváros összes rendezvényére biztonsági terv készül - emelte ki Daróczi Dávid, aki elmondta, hogy az öt tervből eddig egyet fogadtak el, a másik négyről pénteken dönt a bizottság.

A tűzijáték nézői ingyenes kiadványból értesülhetnek az eseményekről, a részletes programokról és a kiürítési tervről. A 80 ezer példányban kinyomtatott Pesti est különszáma jó tanácsokat is megfogalmaz a nézők számára.

Amellett, hogy arra kéri az embereket, fokozottan ügyeljenek egymás biztonságára, Daróczi Dávid arra is felhívja a figyelmet, hogy "az ünnepi tűzijátékon mindenki a saját felelősségére vesz részt".

"Törvényes, de nem fair"

Ez az a mondat, amely a Fidesz szerint ugyan törvényes, de politikailag egyáltalán nem fair. Cser-Palkovics András szerint arcátlanság volt, hogy az idei ünnepség előkészítésével Gál J. Zoltánt bízta meg a kormány. Az ellenzéki párt helyettes szóvivője szerint a kormány tavaly bebizonyította: képtelen megfelelően vigyázni az emberek épségére, biztonságára.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×