eur:
389.63
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Uniós milliárdokból fejlesztik a "halálutat"

A Közlekedési Operatív Program keretében az elkövetkező hét évben mintegy 1.700 milliárd forintot fordítanak utak és vasutak fejlesztésére - mondta az önkormányzati és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Bajnai Gordon hozzátette: az unió körülbelül 250 milliárd forinttal támogatja a 4-es metrót, a városi közlekedésre fordítható összeg maradékából egyebek mellett Miskolc, Szeged és Debrecen villamosvonalai újulnak meg.

A közlekedési az utolsó olyan operatív program, amelyről tárgyalnia kell a kormánynak, vagyis hamarosan teljessé válik a következő két év cselekvési terve - mondta az önkormányzati és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Bajnai Gordon hozzátette: a Közlekedési Operatív Program része annak a hétéves közlekedésfejlesztési tervnek, amelynek keretében fejlesztik a magasabb rendű utakat, a vasutat, a városi tömegközlekedést, és amelyre 1.700 milliárd forintot fordítanak.

Közelítés

A program célja közelebb vinni az országot Európához, valamint Magyarország egyes részeit is közelebb vinni egymáshoz, a közlekedési nehézségek csökkentésével - közölte a miniszter.

Az ország "halálútja" a 4-es számú főút, itt kétszer egy sávon zajlik a Románia felől jövő, vagy oda tartó teherforgalom nagy része, amely keleti szomszédunk és Bulgária uniós csatlakozásával 30 százalékkal meg is nőtt - mondta Bajnai Gordon.

A program keretében a főutat kétszer két sávossá tennék, és - hogy ne csak az átmenő forgalom használja - elősegítenék a tőke térségbe áramlását, így munkahelyeket teremtenének - fűzte hozzá az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

250 milliárd a 4-es metróra

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: azzal, hogy Brüsszel elfogadta a Közlekedési Operatív Programot, véglegessé vált, hogy a 4-es metró megépítése támogatható projekt.

Bajnai Gordon közölte: Magyarország és az unió megállapodása alapján a városi közlekedés fejlesztésére fordítható összeg 60 százaléka - 250-260 milliárd forint - használható fel metróépítésre, ez pedig éppen elég akkor, ha a beruházás valóban annyiba kerül, amennyit terveztek.

A miniszter hozzátette: a megmaradt pénzből egyebek mellett megújul Miskolc, Szeged és Debrecen villamosközlekedése.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×