eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Küldje el gyermekét otthonról, ha jót akar neki!

Egyre nagyobb problémát jelentenek a gyerekek otthoni balesetei, a fiatalok a tapasztalatok szerint otthonukban vannak ugyanis a legnagyobb veszélyben. Lapszemle.

A Népszabadság a statisztikákra hivatkozva azt írja, hogy a gyerekek a saját otthonukban vannak a legnagyobb veszélyben. Évente körülbelül kétszáz gyerek meghal, több mint 30 ezer orvosi ellátásra szorul a véletlen, illetve a felnőttek figyelmetlensége miatt. A lapnak nyilatkozó egyik kórházi főorvos sajnálatosnak ítéli, hogy a végtagtöréssel bekerült gyermekek 90 százaléka szinte semmit nem sportol. Egész nap a tévé, a számítógép képernyője előtt ülnek, nem tanulnak meg mászni, ugrani, esni. A gyermekkori balesetek nemcsak Magyarországnak jelentenek mind nagyobb problémát, de az Európai Unióban is több 14 évnél fiatalabb hal meg a véletlen miatt, mint gyermekbetegségekben. A megelőzésre uniós program készül, melynek előkészítésében Magyarország is részt vesz.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy tíz év alatt megtérül a szélerőműbe fektetett pénz, a turbinák mégsem terjednek hazánkban túl gyorsan. A hálózat rugalmatlansága miatt csak korlátozott mennyiségű engedélyt ad ki a Magyar Energia Hivatal, ráadásul sok olyan vállalkozás kapott engedélyt, amelyik aztán nem fogott bele az építkezésbe, s ezzel elvette a lehetőséget ambiciózusabb társaitól. Legutóbb Hajdúnánáson épített volna egy gyáli vállalkozó 750 millió forintért szélturbinát, ám az egyetlen hiányzó engedélyt nem kaphatta meg hozzá a Magyar Energia Hivataltól. Magyarországon jelenleg ugyanis 330 megawatt kapacitásig lehet szélerőműveket felállítani, mert ekkora teljesítményingadozást képes a villamosenergia-hálózat kiegyenlíteni. Ha nem fúj a szél, visszaesik az általa működtetett erőmű teljesítménye, amit a többi áramtermelő egység tartalékából kell pótolni.

Az Index beszámolója szerint a massachusetsi Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatói megtalálták az eddigi legnagyobb galaxisütközést. Az asztrofizikusok a Földtől ötmilliárd fényévnyire levő CL0958+4702 nevű galaxishalmaz közepén találták az ütközést, amelyben négy galaxis készül éppen összeolvadni. Ez az eddigi legnagyobb ilyen képződmény, amit találtak: három galaxis nagyjából akkora, mint a Tejút, a negyedik pedig háromszor akkora tömegű. A kozmikus felfedezés választ adhat több korábbi csillagászati rejtélyre.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×