eur:
389.75
usd:
365.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hétmilliárd forint a gazdáknak fagykárenyhítésre

Az idén hétmilliárd forint támogatást kapnak fagykárenyhítésre az érintett gazdák a megállapodásban szereplő 9 milliárdból - közölte a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Gráf József a kormányszóvivői tájékoztatón a gazdákkal kötött hétfői megegyezésre utalva azt mondta: két milliárd forint a következő nyolc évben a hitelgarancia céljait szolgálja.

A földművelésügyi minisztérium vezetője emlékeztetett arra, hogy az ötmilliárd forintos központi támogatás mellé a tárca saját keretéből ad plusz négy milliárd forint segítséget.

Gráf József felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás értelmében csak azok kaphatnak támogatást, akik beléptek a kárenyhítési alapba.

A kilenc milliárdból öt milliárd a központi költségvetés tartalékából, a maradék négy milliárd pedig a minisztérium költségvetéséből kerül ki, mondta Gráf József, aki szerint a gazdákkal folytatott tárgyalás végig csak szakmai szempontok alapján történt és sikerült belőle kizárni a politikát.

Gráf József elmondta, hogy a teljes fagykért szenvedett gazdák hektáronként 40.000 forintos egyszeri támogatást kapnak, bár a területet az érvényben lévő törvények szerint nem lehetett katasztrófa sújtotta övezetté minősíteni.

A miniszter többször is hangsúlyozta, hogy csak a - kétszer is megnyitott - kárenyhítési alaphoz csatlakozott termelők számíthatnak a segítségre, illetve azok, akik önhibájukon kívül nem tudtak csatlakozni az alaphoz.

Ezen kívül a kormány kezdeményezni fogja, hogy a fagykárt szenvedett termelőknek 80 százalékban államilag garantált hitelt nyújtsanak, Ehhez azonban parlamenti döntés és uniós jóváhagyás is kell még.

Az InfoRádiónak arra kérdésére, hogy a fagykárok után a tárca az aszálykárokat is enyhíteni kívánja-e, a miniszter azt válaszolta: most, hogy lezárta a fagykárok ügyét, hozzáfog az aszálykárokhoz.

Jakab Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke korábban a megegyezésről úgy nyilatkozott: csak részben elégedettek a megállapodással, hiszen nem tudták elérni azt a követelésüket, hogy az északkelet-magyarországi területet katasztrófa sújtotta térséggé nyilvánítsák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Az idei év jelentős változásokat hozott az Apple iPhone 15 sorozatának piaci fogadtatásában, különösen az alapmodell tekintetében. A Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) által végzett kutatás szerint az alap iPhone 15 modell eladásai a teljes iPhone-értékesítésnek csupán 14%-át tették ki, ami éles esést jelent a tavalyi, azonos időszakban mért 19%-hoz képest, az akkori elődmodellel összefüggésben - írta az Apple Insider. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×