eur:
389.76
usd:
365.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egy éve tombolt a tragikus lőtértűz

Koszorúzással, kopjafaavatással és koncerttel emlékeznek a tűzoltók az egy évvel ezelőtt a műegyetemi lőtértűznél meghalt kollégáikra; este a szirénák is megszólalnak.

A Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság hírközpontjába egy évvel ezelőtt 21 óra 13 perckor érkezett az első jelzés, hogy a Szent Gellért rakpart 1-ben, a Műegyetem pincéjében működő lőtér területén kigyulladt a lőszerfogó gumifal.

A helyszínre az Újbudai Tűzőrség vonult ki. A sűrű füst miatt csak négykézláb, tapogatózva jutottak előre a tűzoltók. A rendkívül nehéz és fokozottan veszélyes körülmények miatt a tűzoltás vezetője V-ös, kiemelt fokozatúnak minősítette az esetet.

A tűz az épület pincéjében, a lőterén keletkezett. Az oltást nehezítette a füst és a mérgesgázok. Gondot okozott az is, hogy a lőteret csak egy csigalépcsőn és több folyosón keresztül lehetett megközelíteni.

A tűzhöz elsőként három tűzoltó, a roham szolgálat parancsnoka, egy őrmester, valamint az Újbudai Tűzőrség egyik tagja érkezett, akik megpróbálták a tüzet eloltani, de a sűrű füstben eltévedtek, elfogyott a levegőjük, és életüket vesztették. Heten füstmérgezést kaptak.

Hősi halottak

A tragédiára koncerttel, koszorúzással emlékeznek a tűzoltók - mondta az InfoRádió érdeklődésére Erdős Antal, a Fővárosi Tűzoltóság helyettes vezetője.

"Arra gondoltunk, hogy a zene segítségével megpróbálunk enyhíteni ezen az érzésen. A koncert végén pedig a kék lámpák is villognak egy ideig, amikor arra gondolunk, hogy mi is történt itt egy évvel ezelőtt" - fogalmazott Erdős Antal.

A Fővárosi Tűzoltóság helyettes vezetője arról is beszélt, hogy a tragédia után a mentésben részt vett tűzoltók hosszú ideig pszichológushoz jártak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Magyarország tűzoltó történetének legtragikusabb eseményének nevezte a történteket.

A Műegyetem 500-500 ezer forintot ajánlott fel a tűz áldozatainak családjai számára, a főváros pedig családonként 1-1 millió forintot jutatott el a hozzátartozóknak. A tűzoltókat hősi halottá nyilvánították.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×