Funk Sándor közölte: a dioxin klórozott szénhidrogén-molekula, amely nagyon toxikus és nagyon sok helyen megtalálható, például a dohányfüstben is.
A dioxin sütés-főzéskor is keletkezik, elterjedése ugyanakkor főként a rovarirtók "borzalmas mértékű" használata miatt lett veszélyes, ugyanis ezeknek az egyik kísérő anyaga. A molekula meglehetősen stabil, például a kifogott lazacok húsában is megtalálható - tette hozzá az addiktológus.
A szakember kifejtette: az akut dioxinmérgezés szerencsére rendkívül ritka, ilyenkor elsősorban idegrendszeri tünetek jelentkeznek, görcsök, izomrángások, fejfájás, mozgászavar, és felléphet légzészavar is.
Funk Sándor mindenkinek azt tanácsolja, hogy minél kevesebb nyílt lángon elkészített, grillezett ételt fogyasszon; a főzés kevésbé veszélyes ilyen szempontból, mint a sütés.
Hanganyag: Nagy Tamás