eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Dioxin van ott is, ahol nem is gondolná

Görcs, izomrángás, fejfájás, mozgás- és keringészavar is felléphet akut dioxinmérgezés esetén - mondta az InfoRádiónak Funk Sándor addiktológus. Az akut mérgezés szerencsére meglehetősen ritka.

Funk Sándor közölte: a dioxin klórozott szénhidrogén-molekula, amely nagyon toxikus és nagyon sok helyen megtalálható, például a dohányfüstben is.

A dioxin sütés-főzéskor is keletkezik, elterjedése ugyanakkor főként a rovarirtók "borzalmas mértékű" használata miatt lett veszélyes, ugyanis ezeknek az egyik kísérő anyaga. A molekula meglehetősen stabil, például a kifogott lazacok húsában is megtalálható - tette hozzá az addiktológus.

A szakember kifejtette: az akut dioxinmérgezés szerencsére rendkívül ritka, ilyenkor elsősorban idegrendszeri tünetek jelentkeznek, görcsök, izomrángások, fejfájás, mozgászavar, és felléphet légzészavar is.

Funk Sándor mindenkinek azt tanácsolja, hogy minél kevesebb nyílt lángon elkészített, grillezett ételt fogyasszon; a főzés kevésbé veszélyes ilyen szempontból, mint a sütés.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×