eur:
389.62
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Élelmiszer-árrobbanás: lesz-e fék?

Vita van a pénzügyi és az agrártárca között az élelmiszerár-emelkedés miatti esetleges áfacsökkentésről. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint néhány alapvető élelmiszer áfakulcsát 20-ről 5 százalékra kell mérsékelni, a Pénzügyminisztérium viszont inkább hitelekkel kárpótolná a termelőket az aszálykárok miatt.

Nem ért egyet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Pénzügyminisztériummal a gabonatermelők kárpótlása ügyében.

Az aszály miatti gyenge termés következtében 15-20 százalékos élelmiszerár-emelkedést vár a kabinet a következő hónapokban. Abban egyetértenek a szocialista vezetésű tárcák, hogy ha az áremelkedés meghaladja a 20 százalékot, az államnak be kell avatkoznia.

Gráf József agrárminiszter a köztévé reggeli műsorában lehetőségként említette meg az áfacsökkentést.

"A reális élelmiszer-áremelkedés a 15-20 százalékos sávban fog maradni, de akkor sem az élelmiszerek mindegyikének az áfáját kell csökkenteni, hanem néhány alapélelmiszerét. Például ha tőkehús áfáját 20-ról 5 százalékra csökkentenénk, akkor az az összes többi készítményben megjelenne, és nem kell a kolbász és a sonka áfáját csökkenteni" - fogalmazott Gráf József.

A Pénzügyminisztérium cáfolta, hogy ilyen tervek vannak. A tárca szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: az aszálykárokat nem áfacsökkentéssel, hanem más eszközökkel, például államilag garantált hitellel lehet és kell kezelni.

Pichler Ferenc szerint látható, hogy az agrárkormányzat is ebben az irányban keresi és találta meg a megoldást.

Hanganyag: Kaputa Júlia, Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×