eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyre hosszabb a guargumilista - a nap hírei

Eddig több mint 350 cég jelezte a hatóságoknál, hogy guargumit használ termékei előállításához; a kormány nem tervezi az áfakulcs emelését jövőre; bontják a Budai Skálát - a nap legfontosabb hírei.

E minden mennyiségben

Eddig több mint 350 cég jelezte a hatóságoknál, hogy guargumit használ termékei előállításához - közölte az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság helyettes vezetője. Gyetvai Béla az InfoRádióban azt mondta: legkésőbb pénteken várhatók az első eredmények arról, hogy a termékekben az Indiából származó, dioxinnal szennyezett adalékanyag van-e. A szakember arról is beszámolt, hogy folyamatosan érkeznek a bejelentések, de azt továbbra sem lehet megbecsülni, hány cég használhatja ezt az állagjavító adalékanyagot. Süth Mikós országos főállatorvos megismételte: azt kéri a lakosságtól, hogy a vizsgálatok végéig ne fogyasszanak E-412-vel jelölt élelmiszert és gyógyszert. Úgy fogalmazott: pánikra nincs ok, de körültekintésre szükség van.

Vaklárma

A kormány nem tervezi az áfakulcs 1-2 százalékpontos emelését jövőre - közölte az InfoRádióban a Pénzügyminisztérium szóvivője. Pichler Ferenc elmondta: az államháztartási konszolidáció érdekében bevezetett megszorító intézkedések miatt jelenleg nincs mód adócsökkentésre. A szóvivő emlékeztetett: 2009. január elsejétől lép életbe az adóreform a Versenyképességi Kerekasztal ajánlásait figyelembe véve.

Új ÁPV-elnök

A korábbi bejelentésnek megfelelően Nagy Jánost nevezték ki az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnökévé. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a kinevezések december 31-éig szólnak. Daróczi Dávid közölte: a kormányfőt helyettesítő Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter Gyurcsány Ferenc felhatalmazása alapján kinevezte az ÁPV Zrt. igazgatóságának tagjait is. Köztük van Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója és Varga Gusztáv, a GANZ Acél Zrt. vezérigazgatója.

MOL-felszólítás

A magyar olajtársaság felszólította az osztrák OMV-t, hogy vessen véget a kettős beszédnek és tegye nyilvánvalóvá, hogy valóban a MOL feletti kontroll megszerzésére törekszik. A magyar vállalat közleménye felidézi: a nyilvánosan felajánlott barátságos tárgyalások ellenére az OMV az elmúlt két hónapban 18,6 százalékra növelte a részesedését a MOL-ban, anélkül, hogy előtte konzultált volna a MOL igazgatóságával, és kéretlen, feltételes megkeresést tett a társaság feletti ellenőrzés megszerzésére.

Nincs alku Ferihegyen

Nem fogadja el a munkáltató 5,5 százalékos bérfejlesztési ajánlatát a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete - közölte a sztrájkbizottság szóvivője. Terebesi Péter elmondta: nemcsak a béremelés mértékében van vita a munkáltató és az érdekképviseletek között, hanem annak elosztási módjában is.Ellenzéki kifogások

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke szerint a kormány által a fagykárenyhítésre felajánlott összeg csak a károk 10-15 százalékát fedezi. Font Sándor emlékeztetett arra, hogy a gyümölcstermelőket a fagy miatt mintegy 40 milliárd forint, míg a szántóföldi növénytermelőket az aszály miatt mintegy 250-350 milliárd forint közötti kár érte. Hangsúlyozta: a károk miatt várható élelmiszerár-növekedés megakadályozására a kormány eddig semmilyen intézkedést nem tett. Korábban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke azt mondta: nem teljesen elégedett a fagykár-enyhítésről kötött tegnapi megállapodással. Jakab Ferenc az InfoRádióban hangsúlyozta: a kért 8 helyett 9 milliárd forintot kapnak, de nem tudták elérni, hogy az északkelet-magyarországi területet katasztrófa sújtotta térséggé nyilvánítsák, amivel a gazdák azonnali segélyt kaphattak volna a katasztrófaalapból.

Hiányos felszerelés

Több hiányosságot tárt fel a három tűzoltó halálát okozó, egy évvel ezelőtti műegyetemi tűz után hivatalból indított országos ombudsmani vizsgálat. Az ellenőrzéseket még az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyetteseként Takács Albert kezdeményezte. A jelentést ismertetve Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az InfoRádióban azt mondta: a védősisakok nagy részén nem volt lámpa, és több esetben nem voltak megfelelőek a légzőkészülékek sem.

Sziget 2007

Megkezdődött a fővárosban a Sziget Fesztivál. Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda ügyvezetője elmondta: egyhetes, államilag nem támogatott fesztivál több száz fellépője között van idén egyebek mellett Pink, a The Killers, Sinead O'Connor és a Faithless.

Akcióznak

Akciót indított az ittasan okozott balesetek számának csökkentéséért az Országos Rendőr-főkapitányság. Dutka Antal, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság vezetője az InfoRádióban elmondta: a halálos kimenetelű balesetek 13 százaléka jelenleg ittas vezetés miatt történik.

Fogyatkozó napilapok

Egyre kevesebb országos politikai napilapot vásárolnak Magyarországon - derül ki a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség napokban nyilvánosságra hozott gyorsjelentéséből. A három auditált országos orgánumból, a Népszabadságból, a Magyar Nemzetből és a Népszavából tavaly a második negyedévben még összesen 246 ezer fogyott naponta, szemben a mostani 210 ezerrel.

Skálabontás

A fővárosban megkezdődött a Budai Skála épületének bontása. A munkák a tervek szerint 3 hónapig tartanak, majd 2009-ig - 35 milliárd forintos befektetéssel - egy 40 ezer négyzetméteres kereskedelmi és szórakoztató központ, valamint 100 lakás épül fel.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×