eur:
388.61
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Százezer madárinfuenza elleni oltóanyagot kap a WHO Magyarországtól

Százezer darab madárinfluenza elleni oltóanyagot ajánlott fel az Egészségügyi Világszervezetnek a vakcinát Magyarországon gyártó cég. Németh Zsolt, az Omninvest szóvivoje közölte: eddig még nem adtak el egy ampullát sem, de elképzelhető, hogy a jövőben a WHO és több külföldi ország is vásárol majd. A vakcina kifejlesztésére az állam több mint 2 milliárd forintot költött, ezért az eladásból származó bevételek 16 százaléka a központi költségvetésbe kerül.

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) létrehoz egy stratégiai készletet a madárinfluenza elleni oltóanyagból azoknak az országoknak, ahol nem áll rendelkezésre a megfelelő védekezési képesség, hogy szükség esetén beavatkozzon - mondta a vakcinát Magyarországon gyártó cég, az Omninvest szóvivője.

Németh Zsolt kiemelte: az Omninvest is részt vesz ennek a készletnek a felállításában azzal, hogy felajánlott százezer oltóanyagot.

Az első felajánlást adományként kapja a WHO, de a magyar cég kész további készletet is biztosítani, ám ennek feltételeiről még tárgyalni kell - tette hozzá a szóvivő.

Magyarországon annyi oltóanyag áll raktáron, hogy a cég szükség esetén rövid időn belül biztosítaná a lakosság ellátását - közölte Németh Zsolt.

A szóvivő elmondta: eddig még nem adtak el egy ampullát sem, de elképzelhető, hogy több külföldi ország is vásárol majd.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×