eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Demszky köz Budapesten, Kósa sétány Debrecenben?

Ha középiskolát nem is, egy utcaszakaszt elneveztek Hódmezővásárhelyen Rapcsák András néhai polgármesterről. Esetében már lejárt a rendeletben meghatározott öt év, de ezt az előírást nem mindenhol tartják be.

A Népszabadság azt írja: a közelmúltban Hódmezővásárhelyen vihart kavart, hogy egy középiskolát akartak elnevezni a város öt évvel ezelőtt elhunyt polgármesteréről, Rapcsák Andrásról. Végül a képviselőtestület inkább a Szántó Kovács János utca egy szakaszát nevezte el Rapcsákról. Ezzel a logikával nem kizárt, hogy egyszer Kósa Lajos debreceni polgármesterről sétányt neveznek el a cívisvárosban, Demszky Gábor pedig legalább egy közt kap Budapesten. A lap rámutat, hogy a közterületek és intézmények névváltozásai okán nem szívesen vállalnak a települések irányítói konfliktusokat. Nem annyira a téma politikai érzékenysége miatt, hanem az átnevezést követő megterhelő eljárások okán: például egy átkeresztelt utca lakói és vállalkozásai kénytelenek okirataikat módosítani, ami időt, pénzt, energiát követel. Egy 1989-es minisztertanácsi rendelet szerint egyébként személyről halála után öt évig nem lehet utcát elnevezni - ezt ma már nem mindenütt tartják be.

A Magyar Nemzet Ángyán József egyetemi tanárt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét idézi, aki az Új Magyarország vidékfejlesztési programról készített elemzést. Ebben azt írja, hogy a program alapvetően elhibázott stratégia, ami miatt százezrek kerülhetnek veszélybe. Aggályainak megalapozottságát támasztja alá - a Magyar Nemzet szerint -, hogy az Európai Unió a napokban mintegy ötszáz kérdést, kifogást fogalmazott meg. Ez azt jelenti, hogy az idén nagy valószínűséggel nem lesz megállapodás az 1400 milliárd forintnyi forrás felhasználásáról. Ángyán József figyelmeztet arra is, hogy ahol a források zöme található, oda a többség pályázatot sem adhat be, ahová viszont pályázhatnak, ott elnyerhető forrás alig akad.

A portfolio.hu közlése szerint kitűnőnek minősítette a svájci gazdaság állapotát a közelmúltban Jean-Pierre Roth, az ország jegybankjának elnöke, és szavaiból egyértelművé vált, hogy folytatódhat az alpesi országban a kamatemelési sorozat - emlékeztetnek friss Svájci Kitekintőjükben a CIB Bank elemzői. Õk összhangban a piaci szereplők többségével még legalább két idei kamatemelést valószínűsítenek (összesen 50 bázispontosat), melynek nyomán az év végére 3 százalékra emelkedhet a svájci irányadó kamatszint. A magyarországi, svájci frankban eladósodottaknak nemcsak a finanszírozó deviza kamattartalmának további emelkedése jelenthet rossz hírt, hanem az is, hogy egyre inkább nő egy jelentős svájcifrank-erősödés esélye is. Mindkét tényező ugyanis a havi törlesztőrészletek emelkedését vetíti előre.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×