eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Az OVB szabad utat adott három népszavazásnak

Hitelesítette az Országos Választási Bizottság a Fidesz és a KDNP több népszavazási kezdeményezése ügyében az aláírásgyűjtő íveket.

A testület a vizitdíjra és a kórházi napidíjra, valamint a képzési részhozzájárulásra vonatkozó kérdés ügyében döntött hétfői ülésén.

Előzőleg az Alkotmánybíróság is úgy vélte, hogy népszavazásra bocsátható a három kérdés.

Nem szakmai meggyőződése, hanem kizárólag a törvényesség és az alkotmányos rend mindenek felett való tisztelete miatt vette tudomásul az Alkotmánybíróság jogértelmezéseit az Országos Választási Bizottság - közölte az OVB elnöke.

Az OVB alkotmányjogilag továbbra is elutasítja, hogy a népszavazás jogintézményének kiterjesztő értelmezésével szűkítsék a parlamentáris kormányzás mozgásterét a költségvetési gazdálkodás területén. Ennek végső mérlegelési jogát és felelősségét azonban az Országos Választási Bizottság eddig sem kívánta és ezután sem fogja az Alkotmánybíróságtól elvitatni - írta közleményében Szigeti Péter.

A kormány akkor alakítja ki stratégiáját, ha a referendum végigjárja az alkotmányos utat és a köztársasági elnök kiírja a népszavazás időpontját - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

Emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már korábban kinyilvánította: ha lesz népszavazás, akkor a kormány természetesen áll a referendum elé.

Budai Bernadett hangsúlyozta: a kormány érvelni fog a voksolást megelőző kampányban, és meggyőződése, hogy az igazságtalan viszonyokat konzerválni akaró ellenzékkel szemben el tudja fogadtatni az emberekkel a reformintézkedéseket.

Pártvélemények

Úgy látszik, hogy az OVB érintett tagjai az utolsó pillanatban visszafordultak arról az antidemokratikus útról, amit korábban választottak maguknak - fogalmazott a KDNP szóvivője.

Halász Zsuzsa nyilvánvalónak nevezte, hogy "a demokrácia csírájában létezik Magyarországon", bár az OVB a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról hozott korábbi elutasító határozatával "elment a falig".

Az SZDSZ tudomásul veszi az Országos Választási Bizottság döntését, és áll elébe a népszavazásnak - közölte Horn Gábor ügyvivő.

"Az álláspontunk ebben a kérdésben nem változott, az egy másik kérdés, hogy ezt lehet-e népszavazás elé vinni. Az OVB mai döntése azt mutatja, hogy igen, tehát eljárásjogi kifogás nincs, de a tartalmi kérdésekben a testületeknek kell kialakítaniuk a véleményüket" - mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője.

A Fidesz reformellenes, maradi népszavazási kérdéseivel szemben az MSZP használni akar az országnak, ezért ki fog állni elvei mellett - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője.

Toplista módon megfogalmazott kérdések ezek, amelyekre könnyű reformtagadó válaszokat adni - közölte. A Fidesz politikai elfogultságot gyanított

Az OVB korábbi elutasító határozatai után a Fidesz és a KDNP politikai elfogultsággal vádolta a testületet, később azt is kifogásolták, hogy a bizottság nem közvetlenül az alkotmánybírósági döntés után vette újból napirendre a népszavazási kezdeményezéseket.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke szerint a közjogi alapintézményekhez méltatlan a testületet ért politikai támadás.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke korábban azt mondta: pártja azt szeretné, ha egy népszavazást lehetne tartani valamennyi kérdésben.

A termőföldről, a kórházprivatizációról és a gyógyszerforgalmazásról szóló kezdeményezéseket már jóváhagyta az OVB.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?

Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?

Nem volt olyan a legnagyobb önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári portfóliók között, amelyeknek ne nőtt volna a kezelt vagyona tavaly az MNB Aranykönyv friss számai szerint, ami leginkább a részvény- és tőkepiacok jó teljesítményének tudható be. Nem meglepő módon a pénztári hozamok rég nem látott magasságokba szöktek, csak úgy röpködtek a 20% feletti teljesítmények. Mindeközben a taglétszám mindkét pénztártípusnál csökken, és különösen aggasztó, hogy egyre kevesebb fiatal választja az öngondoskodásnak ezt a formáját. Erről a témáról bővebben is szó lesz a jövő heti Future of Finance konferenciánkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×