eur:
389.75
usd:
365.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egy horgász találta meg az összevert újságírót

Az Európai Bizottság elnöke szerint egy súlyos válságot sikerült elkerülni a brüsszeli uniós megállapodással. Átadták a Magyar Örökség-díjakat a Magyar Tudományos Akadémián. Budapesten brutálisan megvertek egy tényfeltáró újságírót. A nap legfontosabb hírei.

Hajnali megállapodás

Az Európai Bizottság elnöke szerint az uniónak sikerült egy súlyos válságot elkerülnie azzal, hogy végül létrejött a megegyezés az alkotmányos szerződést helyettesítő új dokumentum elveiről. José Manuel Barroso azt mondta: a viták megkérdőjelezték a közösség jövőbeni cselekvőképességét, de szerinte a kételyeket a mostani megállapodással sikerült eloszlatni.

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján csak hajnalra született meg a kompromisszum, miután Lengyelország nem fogadta el az új uniós döntéshozatali rendszert. A 27 tagállam képviselői végül hozzájárultak, hogy az új szavazati rendszer teljes egészében csak tíz év múlva, 2017-ben lépjen életbe. A csúcstalálkozón megegyeztek egy kormányközi konferencia mandátumában és összehívásában is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint magyar szempontból sikernek minősíthető a megállapodás, mert megmaradtak azok az elvek és értékek, amelyek miatt Magyarország korábban az eredeti uniós alkotmányos szerződést ratifikálta. A kormányfő ezek közé sorolta a kisebbségi, illetve a nemzeti kisebbségi jogokról szóló részt.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke úgy nyilatkozott: ha a kormányközi konferencia jóváhagyja a reformszerződést, illetve a brüsszeli csúcstalálkozón megszületett megállapodásokat, akkor a pártja a parlamentben támogatni fogja a dokumentum ratifikációját.

Az MSZP tovább győzködi az államfőt

Az MSZP arra kéri Sólyom László köztársasági elnököt, vizsgálja felül Horn Gyula volt kormányfő kitüntetésével kapcsolatos álláspontját. Hiller István, a párt alelnöke elmondta: azt várják az államfőtől, hogy Horn Gyula érdemeire való tekintettel aláírja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatát a kitüntetésre.

Hozzátette: Horn Gyula a magyar politika egyik legismertebb és legelismertebb személyisége Európában, sokat tett a szabad Magyarország megteremtéséért és Európa újraegyesítéséért. Sólyom László a szocialista politikus 1956-os tevékenysége miatt tartja aggályosnak az elismerést. A köztársasági elnök, mielőtt döntene az ügyben, megvárja az Alkotmánybíróság kitüntetésekre vonatkozó alkotmányértelmezését.

Hány külföldi dolgozik a dunaújvárosi gumigyárban?

Magyarázatot vár a kormányzattól a Fidesz a dunaújvárosi Hankook gumigyár külföldi munkásaival összefüggésben. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban elmondta: a sajtóhírek szerint ellentmondásos, hogy pontosan hány külföldi munkás dolgozik majd a gyárban.

Emlékeztetett arra: a kormány valamint Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter korábban azzal érvelt, hogy a gumigyár a többi között azért kapott rekordösszegű, több mint 20 milliárd forintos állami támogatást, mert 1500 munkahelyet ígért a környékbelieknek.Tisztavatás a Rendőrtiszti Főiskolán

Budapesten 125-en tettek esküt a Rendőrtiszti Főiskola tisztavatásán, a Budavári palota Oroszlános udvarában.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta: a tisztek nemcsak foglalkozást, hanem hivatást választottak, nemcsak a törvényeket kell betartaniuk, hanem meg kell felelniük a társadalom és a polgárok elvárásainak.

Besenyei Péter is Magyar Örökség-díjat kapott

Átadták a Magyar Örökség-díjakat Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián. A rangos elismerést ezúttal a Kolozsvári Református Kollégium, a Magyar Iparművészet című folyóirat, a Debreceni Nyári Egyetem és Sopron kapta meg.

Besenyei Péter műrepülő-világbajnok és Kubik Anna színművész szintén átvehette a díjat. Jancsó Miklós farmakológus professzor posztumusz elismerésben részesült.

Brutálisan összevertek egy újságírót

Az InfoRádió értesülései szerint megverték Kármán Irént, a Szemben a maffiával - "Papa" nyomoz című, az olajszőkítéshez köthető bűncselekményeket feltáró könyv szerzőjét. A témában filmet is készítő alkotót súlyos fejsérülésekkel vitték kórházba; állapota életveszélyes.

Az InfoRádió úgy tudja: a szerzőt a XX. kerületben támadták meg, megverték, megkötözték, majd egy autóba tuszkolták. Később a Duna-parton, a Lágymányosi és a Petőfi híd között talált rá egy horgász. Ilyen jellegű támadásra még nem volt példa Magyarországon. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette a támadás tényét, de azt nem közölték, hogy ki volt az áldozat.

Csaknem négy év után találták meg a holttestet

Ausztriában egy több éve eltűnt magyar hegymászó holttestére bukkantak a Grossglockner karintiai oldalán. Az osztrák rendőrség közlése szerint a magyar alpinistát édesanyja azonosította a férfi ruhájáról és a karórájáról készült fotók alapján.

A 2003 november végén az osztrák Alpokban eltűnt, akkor 30 éves férfi holttestét 2800 méteres magasságban találta meg három hegymászó még múlt vasárnap. A több mint három és fél évvel ezelőtti balesetben a férfi mintegy 3600 méteres magasságban megcsúszott, és lezuhant a hegyről. A több napos kutatás akkoriban nem hozott eredményt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a GoPro Inc. által felvetett aggályok nyomán. A vádak szerint egy kínai cég, az Arashi Vision, amely az Insta360 márkanevű kamerák gyártója, megsértette a GoPro kamera- és kamerarendszerre vonatkozó szabadalmait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×