eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Észak-Magyarországon tombol a vihar

Magyarország északi megyéin vonul át a vihar, több helyről heves esőket és villámokat jelentettek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Pest, Heves, Nógrád és Borsod megyében vörösre emelte a riasztási fokozatot.

Egy amatőr meteorológusok által üzemeltetett honlap, az Időkép szerint az ország északnyugati felén este hét körül leesett a hőmérséklet. Kevéssel fél nyolc előtt Nagycenken 22,1 fokot mértek, míg ugyanekkor a fővárosban 31 fok volt.

"Észak-nyugat felől nagy sebességgel közeledik! Ilyen gyorsan mozgó felhőtömböt még nem láttam. Az alja zöldes árnyalatú" - írta egy megfigyelő Halásziból 19 óra 5 perckor.

Negyedórával később a vihar elérte Mosonmagyaróvárt. "Hirtelen nagyon erős széllel, néhol jéggel jött a vihar, és gyorsan halad tovább" - olvasható az internetes oldalon.

A vihar szerencsére gyorsan átvonul a város felett, borsszem nagyságú jég esett, nagyjából fél óra alatt 10-15 milliméternyi eső esett. Este nyolckor már sütött a Nap.

A viharos erejű szél a városban és térségében fákat csavart ki, köztük egy 25 méter magas nyárfát. A szabadstrandon a sörsátor egy részét is elvitte a vihar.

Kevéssel háromnegyed kilenc után elérte a vihar Tatabányát, Esztergomot, majd Csolnokot.

Az egotom néven Esztergomból bejelentkező amatőr meteorológus "vízszintes csapadékról, 10 percig tartó hatalmas felhőszakadásról" számolt be.

"A tegnap ehhez képest semmi!!" - írta az Öcsi2 néven hozzászóló amatőr meteorológus 21.25 órakor Romhányról.

Két perc múlva Leányfaluról Solar is durva időről számolt be: "Iszonyat dráma van. 3-4 centiméteres jégdarabokkal jégeső, felhőszakadás, orkán erejű szél, és szinte folyamatos villámtevékenység. Ilyet még nem láttam."

A viharvadászok véleménye megoszlott arról, hogy a szél és az eső eléri-e Budapestet.

Egy optimista amatőr meteorológus a XV. kerületből azt írta: "Ez annyira gyenge lesz, hogy meg sem fogod érezni! Úgy kikerül minket!"

Kevéssel negyed tíz után Buda északi zuhogni kezdett az eső, heves széllökések voltak, de a vihar gyorsan elvonult. Szentendrén azonban nagy jégeső volt.

A vihar továbbhaladt Gyöngyös, Eger és Miskolc irányába.Heves viharokat jósoltak

A European Storm Forecast Experiment (Estofex) különösen komoly vihart jósolt a nagyjából Kapuvár-Oroszlány-Budapest vonalon és attól északra.

A European Storm Forecast Experiment egy olyan kísérleti projekt, amelynek célja a viharok minél pontosabb előrejelzése; prognózisaik beválási aránya meglehetősen jó - mondta el az inforadio.hu-nak Kardos Péter meteorológus, az Amatőr Meteorológusok Egyesületének alelnöke.

Az Estofexet európai (főként német, holland) meteorológusok, egyetemi hallgatók és képzett amatőrök alkotják.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek késő délutánra és estére az ország egész területére narancsszínű riasztási fokozatot adott ki a közelgő újabb vihar miatt. Ezt később Pest, Heves, Nógrád és Borsod megyében vörösre emelte.

Közölték, a csütörtök estinél általában gyengébb, ám helyenként hevesebb zivatarok és széllökések várhatók.

Kardos Péter az Estofex előrejelzését idézve elmondta: a Kisalföldön, Budapesten és a Börzsönyben szélsőséges időjárási jelenségek "garmadájára", egyebek mellett szélviharra és jégesőre lehet számítani.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×