eur:
388.72
usd:
361.75
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Az ijesztő baleseti adatok ellenére tovább száguldozunk

Folyamatos ellenőrzéseket ígér év végéig a rendőrség, mert az év első három hónapjában ijesztő mértékben romlott a baleseti statisztika.

A Népszabadság azt írja, hogy az ellenőrzésre figyelmeztető tábla ellenére is akadt, aki több mint 160 kilométeres sebességgel futott bele a traffipaxba szombaton. A rendőrség az év végéig folyamatos ellenőrzési akciókat ígér. Ijesztő mértékben romlott a baleseti statisztika az idei év első három hónapjában, az ORFK főként ezért kezdeményezte a fokozott ellenőrzést. Januártól márciusig 16 százalékkal több személyi sérüléses balesetet regisztráltak, mint az előző év hasonló időszakában, a halálos áldozatok száma pedig harmadával növekedett.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy elkészült a gazdasági tárca az új magyar energiapolitika tervezetével. A negyvennégy oldalas számvetés kevés konkrétumot tartalmaz, inkább csak laza keretbe foglalja a minisztérium elképzeléseit. A dokumentum azt sugallja, hogy akár még a kormányon belülről is érkezhetnek ellenvélemények. A 2007-től 2020-ig tartó időszak energiastratégiáját vázoló dokumentum június 15-én került ki a tárca honlapjára. A kísérőszöveg szerint a "konszenzusos megoldások kialakítását és a döntések társadalmi elfogadását" segítő vitára alig több mint két hét maradt, mivel véleményt, hozzászólást június harmincadika után már nem fogadnak. Információink szerint több civil szervezet, kutató- és az iparágban tevékenykedő társaság is lázas munkába kezdett, hogy "beleférjenek" a szűkre szabott határidőbe, ám egyelőre még nem akadt túl sok hozzáfűznivalójuk a dokumentumhoz. Ráadásul a stratégiát meghatározó szöveg minden lapján ez virít: "Tervezet, a kormány álláspontját nem tükrözi."

A Világgazdaság értesülése szerint, június végéig a kormány elé kerülhet a teljes körű lakosságihitel-nyilvántartás szabályozási koncepciója. A jelenlegi, kizárólag negatív információkat tartalmazó regiszter, a "rosszadós-lista" kiegészülne a hitelt kérelmező személyek valamennyi érvényes hitelszerződésével, amely alapján a bankok mérlegelhetik a hitelnyújtás kockázatait. A koncepció szerint ügyfélvédelmi konzultációs tanács alakulna. A 2009-től elinduló új rendszer kötelezően kiterjedne valamennyi bankra és hitelfelvevőre.

A Napi Gazdaságban olvasható, hogy nem enyhül az egészségbiztosítási tagok költéseivel kapcsolatos kormányzati szigor. A sportszolgáltatásokra adómentesen fordítható kiadásokat ugyanis egy, a Pénzügyminisztériumban most készült kormányrendeletben évente pénztártagonként a minimálbér összegére korlátoznák. Ez idén a június elseje utáni támogatásokra vonatkozik. Ez azonban nem elhanyagolható fejlemény, ugyanis a június elsejei szigorításra néhány egészségpénztár tagjai előrehozott költéssel reagáltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×