eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Újabb vezéráldozat, most a titkosszolgálatnál

Felmentését kérte a miniszterelnöknél Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. A főigazgató kérelmét Gyurcsány Ferenc május 31-ei hatállyal elfogadta.

A távirati iroda értesülése szerint Galambos Lajos elsősorban azzal az indokkal kérte a felmentését, hogy az utóbbi időben többször érte jogos kritika az NBH-t.

A távozó főigazgató véleménye szerint összevonásokra és átszervezésre van szükség a szervezet racionálisabb, ésszerűbb és hatékonyabb működése érdekében és csökkenteni kell a vezetők számát is.

Az MTI úgy tudja, ezt az átalakítást már nem akarta levezényelni Galambos Lajos, inkább átadta a helyét egy fiatalabb vezetőnek.
A főigazgató három év után távozik posztjáról: a miniszterelnök 2004. július 27-én nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal élére.

Az új főigazgató kinevezéséig megbízottként Laborc Sándor ezredes, a főigazgató műveleti helyettese irányítja a Nemzetbiztonsági Hivatal munkáját - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

A belső szabályok megszegése

Múlt hét csütörtökön látott napvilágot a hír, hogy távozott posztjáról és betegszabadságát tölti a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik igazgatója. Boi Imre a hírek szerint a belső szabályok megszegése miatt távozott tisztségéből.

Az igazgató volt a felelős azért, hogy a Magyar Nemzet újságíróját otthonában keresték fel nemzetbiztonsági tisztek. A távirati irodának ugyanakkor a hivatal egyik neve elhallgatását kérő munkatársa cáfolta, hogy a betegszabadságát töltő igazgató távozása és a feltárt szabálytalanság között összefüggés lenne.

A Magyar Nemzet című lap március 24-én írt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai lakásán keresték fel egyik újságíróját, aki korábban kollégájával Lesencefalun, a kancelláriaminiszter építkezésén járt.

Az ügyben Szilvásy György és az NBH főigazgatója is vizsgálatot indított; ezek még nem fejeződtek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×