eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Tankoljon, ha van miből: drágul a benzin

Az amerikai benzinfogyasztási csúcsszezon előtti finomítói leállások hatására több mint 4%-kal emelkedett a múlt héten az irányadó benzin jegyzésára a nemzetközi piacokon. Ennek hatására 3-4 forinttal is drágulhat a benzin Magyarországon.

Budapest eltökélt szándéka újraírni a Fővárosi Vízművek Zrt. sokat vitatott privatizációs szerződését, mivel a színfalak mögött újra óriási vita dúl a 2007-es üzleti tervben szereplő, csaknem négymilliárd forintos menedzsmentdíjról - értesült a Népszabadság különböző forrásokból. A lap úgy tudja: a főváros szerint a tervezett 25,7 milliárdos vízdíjbevételhez képest aránytalanul nagy a gyakorlatilag csak a külföldi befektetőknek járó összeg, ezért a társaság üzleti tervét már kétszer is visszadobta a cég önkormányzati delegáltakból is álló igazgatósága és felügyelő-bizottsága. Szinte kizárt, hogy határidőre, azaz május 31.-ig megegyezés szülessen, s még jó ideig eltarthat - az egyik megfogalmazás szerint - a "korántsem békés" alkudozás. Úgy tűnik, a főváros új vezetése belátta a cég 1997-es privatizációjának fogyatékosságait, s elhatározta a folyamatosan támadott menedzsment- és szindikátusi szerződés felülvizsgálatát, legkésőbb 2008 júniusáig. Kérdés, mit szólnak ehhez a befektetők, s hogy egy radikális módosítás mennyire árt majd Budapest tőkevonzó képességének.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy jelenleg a nemzetközi magánjog dönti el azt: a magyar, a német, vagy a görög jogot alkalmazzák-e kártérítési per esetében, akkor, ha például egy német autóbuszt Magyarországon ér baleset egy görög kamionos miatt. Az EU most komoly lépést tett afelé, hogy az Unió területén egységesítsék a kártérítési eljárást, ha több nemzetközi szereplő is érintett az ügyben.

A Napi Gazdaság szerint a tervezett április eleje helyett csak múlt hét közepén jelentek meg az egynapos sebészeti beavatkozásokra vonatkozó pályázat. Erre azok a kórházak jelentkezhetnek, amelyekben megszűnt az aktív sebészeti osztály. Több intézményben vissza kell venni a korábban elbocsátott orvosokat, hogy megfeleljenek a pályázat kiírásainak.

A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy eltérők a számok arról, mekkora a külföldiek kezében lévő termőföld. A Földszövetség úgy tudja, hogy legálisan és zsebszerződések révén ma már csaknem egymillió hektárt birtokolnak külföldiek. A szaktárca szerint 279 hektárt vettek meg letelepedett külföldiek, s 50-100 ezer hektár lehet a nem tiszta tulajdonba vétel. A szövetség szerint a külföldi befektetők egyre több hazai agrárcéget vásárolnak meg. A szaktárca ezt nem látja jellemzőnek, s nem számít arra, hogy az agrárgazdálkodási célú letelepedés tömeges lesz.

A portfolio.hu azt javasolja: tankoljunk, ha bírunk, mert áremelés jöhet a héten. Az amerikai benzinfogyasztási csúcsszezon előtti finomítói leállások hatására több mint 4%-kal emelkedett a héten az irányadó benzin jegyzésára a nemzetközi piacokon. Ez pedig 3-4 forintos drágulást hozhat idehaza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×