eur:
389.63
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meddig kell várni az elektronikus taj-kártyára?

Az Európai Unió tagállamaiban jövő januártól kell bevezetni az elektronikus egészségbiztosítási kártyát. Ez igazolja az ellátásra való jogosultságot a közösség országaiban. A chipkártya tartalmazza a taj-számot, emellett uniós egészségbiztosítási kártyaként, nyugdíjas, és közgyógy-igazolványként is funkcionál. Az egészségbiztosító főigazgatója szerint Magyarország felkészült a használatára.

Az egységes egészségbiztosítási kártyával megbízhatóbb lenne a betegek azonosítása. Az Európai Bizottság ezért akarja bevezetni az uniós tagállamokban.

Major Zoltán, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója azt mondta: felkészültek a bevezetésre, és terveik szerint 2008-tól használhatják a kártyát.

Vannak még kérdések

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint azonban a bevezetést illetően van még kérdés. Az Európai Unió ugyanis még nem határozta meg, hogy milyen típusú kártya használatát támogatná, Magyarországnak ezért el kell döntenie, hogy bevezessen-e egy olyat, amely nem az unió által meghatározott típus.

Az egészségbiztosítási chipkártya nemcsak egészségügyi, hanem szociális jogosultságot is igazol. Egyesíti majd a taj-kártya, az európai egészségbiztosítási kártya, a nyugdíjas igazolvány és a közgyógy-igazolvány funkcióit is, egyúttal belépőt jelent majd a kormányzati portál ügyfélkapujához is.

"Virtuális kórlap"

Szakemberek szerint az évtized végére megközelítendő cél, hogy egy chip és a megfelelő olvasó berendezés segítségével a gyógyítók on-line ellenőrizhessék a kártyabirtokos jogosultságát, illetve fontos, hogy a kártya egyfajta "virtuális kórlapként" is szolgáljon, azaz Európában bármely szolgáltató hozzá tudjon férni az orvosi kezeléshez szükséges egészségügyi információkhoz. Tudjanak az orvosok például az illető korábbi betegségeiről, kezeléseiről, gyógyszerérzékenységéről és vércsoportjáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×