eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már pályázhatnak a kórházak az egynapos műtétekre

Meghirdette egynapos sebészeti pályázatát a kórházak számára az Egészségügyi Minisztérium. A beavatkozás lényege az, hogy a beteget járóbeteg-szakellátás keretében műtik, tehát nem tartják benn napokig a kórházban. Így a műtét akár feleannyiba is kerülhet.

Akit egynapot sebészeti beavatkozás keretében műtenek, azoknak általában nem kell bent tölteniük egyetlen éjaszakát sem a kórházban.

Ilyen eljárást keretében végezhetőek egyes urológiai, szemészeti, nőgyógyászati műtétet, de az ortopédiák és a sebészetek is véhezhetnek egynapos műtéteket.

Évi négymilliárd

Éves szinten négymilliárd forint jut az egynapos sebészeti ellátásra. Ez az egészségbiztosító szerint a mostaninál négyszer több beavatkozás elvégzését jelenti.

A pénzt azon egészségügyi intézmények igényelhetik, amelyek működtetnek járóbeteg-szakellátást. Horváth Ágnes közölte: május 31-ig lehet pályázni, azaz alig több mint egy hétig.

Kihasználatlan műtők


A tárca olyan intézmények jelentkezését várja, amelyekben az infrasturkúta megvan arra, hogy műtéteket végezzenek, a kórházi átalakítás után azonban nincs erre kapacitásuk. Azaz kihaszálatlan műtőik vannak.

Az egynapos sebészet a szakemberek szerint azért olcsóbb megoldás, mert nem kell a kórháznak állnia a bennfekvés költségeit.

Megspórolja a beteg gyógyszerezését, élelmezését, illetve nem kell megfizetnie az orvosi ügyeletet, vagy a délutános műszakot. Nagy műtéteknél 20 százalékok, kisebbeknél akár 50 százalékos megtakarítást jelenthet.

Az egészségügyi tárca egyébként április elejére ígérte a pályázat meghirdetését. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azzal indokolta a csúszást, hogy az államigazgatáson belüli egyeztetések elhúzódtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×