eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Lánczi: kérdés, meddig működhet a Fidesz politikai iránya

Erőt, egységet, cselekvőképességet kell mutatnia egy ellenzéki pártnak egy megrázkódtatásokkal teli közéleti év után - vélekedett Lánczi András politológus a Fidesz tisztújító kongresszusa után. A szakértő szerint az új politikai eszme volt Orbán Viktor beszédének legfontosabb és egyben a legnehezebben érthető eleme.

Egy olyan év után, amely telis-tele volt közéleti megrázkódtatással, egy ellenzéki párt elsődleges feladata, hogy erőt, egységet, határozottságot és cselekvőképességet mutasson - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lánczi András politológus.

A szakértő hozzátette: a kongresszus deklarált célja nem az volt, hogy programot adjon.

A Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója szerint nincs itt az ideje annak, hogy a párt pontokba foglalja, hogy mit kell azonnal megcsinálni, ez a kampányidőszakra való.

Ha viszont a program a főbb irányok meghatározását jelenti, ilyen értelemben sok minden - részben ismert, részben kevésbé ismert dolgok - elhangzott a kongresszuson - fűzte hozzá Lánczi András.

Új eszme kell

Lánczi András politológus az InfoRádióban elmondta, hogy a legfontosabb és legnehezebben érthető elem a Fidesz elnökének beszédében az volt: nemcsak új politika, hanem egy új politikai eszme kell.

A Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója hozzátette: a magyar politika kétszáz éve a pénzügyekről szól, a probléma lényege azonban nem ez.

"Olyan erkölcsi, intellektuális szellemi keretet kell kialakítani, ami nélkül nem lesz jólét" - közölte Lánczi András.

A szakértő úgy véli: Orbán Viktor beszédében arra utalt, hogy új politikára van szükség, amely kimondja: az állampolgárok gondolkodásán, döntésein múlik, hogy mi történik, és súlya van annak, hogyan szavaznak, és hogy részt vesznek-e a politikában.

Másról szól

Lánczi András hozzáfűzte: a Fidesz politikai iránya egy ideje teljesen konzekvens, az azonban kérdés, hogy ez meddig működhet, és a "spirituális politizálás" meghozza-e a gyümölcsét, mégis új elem, hiszen nem arról szól, hogy "hogyan osszuk el, ami nincs is".

A politológus értelmezése szerint a Fidesz elnöke arról beszélt: ha nincs ehhez erő és hit, akkor az emberek önmaguk "sorsrontói", és amíg ezt nem ismerik fel, addig egy ellenzéki párt akár a feje tetejére is állhat, "nem fog menni".

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×