eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány megmagyarázta a döntését

A rendőrség erkölcsileg és jogilag is megbillent, és megsértette a rendet. A miniszterelnök ezzel magyarázta a parlamentben a rendőri vezetők, valamint a rendészeti miniszter menesztését. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: míg a rendőrség tavaly ősszel védte a rendet, az elmúlt hetekben megsértette azt.

A kormányfő kijelentette: ősszel meg kellett védenie a rendőri testületet a méltatlan politikai támadásoktól, most azonban fel kellett hívni a figyelmet arra a felelősségre, amelyet a rendőrség képvisel.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az elmúlt hetek történései kapcsán nem mutatható ki közvetlenül a rendőri vezetők felelőssége, ám ők felelnek az egész rendőri testületért.

"A tény messze esik a vádtól"

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a rendőrséget érintő ügyekben - melyek közül néhánynak, ahogy a miniszterelnök mondta, zavaros a háttere, és nem csodálkozna, ha kiderülne, hogy "a tény messze esik a vádtól" - nem mutatható ki a közvetlen felelősség.

Az azonban nem derült ki a felszólalásából, hogy az autópálya-rendőrök korrupciós ügyére, a bankrablás során pénzt eltulajdonító rendőr esetére gondol, vagy arra, hogy a gyanú szerint több rendőr megerőszakolt egy lányt Budapesten.

"Politikai poklot kíván csinálni az országból"

A rendészeti miniszter kapcsán pedig azt mondta: Petrétei Józsefet képességei és demokratikus elkötelezettsége miatt választotta miniszternek, akkor azonban még nem gondolt arra, hogy "a legnagyobb ellenzéki párt, miután másodszor is elveszíti a választásokat, politikai poklot kíván csinálni az országból".

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a rendőrség ősz óta többször méltatlan vádak célpontjává vált, a legnagyobb ellenzéki párt politikusai pedig hazugságokat fogalmaztak meg munkájukkal kapcsolatban.

Frakcióvezetőjük például azt állította, hogy a rendőrség szétverte a Fidesz október 23-i nagygyűlését. Gyurcsány Ferenc szerint ez egyszerűen nem igaz.A Fidesz frakcióvezetője erre úgy reagált: dicséretes az igazság pártján állni, de ha nem sikerül, nem az ellenfeleket kell hibáztatni. Navracsics Tibor hozzátette: hatalom tényleg megverette a nagygyűlés résztvevőit.

A frakcióvezető ezt követően visszakanyarodott a miniszterelnök egy héttel korábbi felszólalására, és arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc egykor az adócsökkentés híve volt. Arról is beszélt: tarthatatlan, hogy az ellenzéki képviselők fontos törvényjavaslatokat csak a tárgyalásuk előtt néhány órával kapnak meg.

"Az Ön politikája az okozója a rendőrség bűneinek"


Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője ismét távozásra szólította fel a miniszterelnököt. "Nem a rendőrség bűnei az okozói az ön politikai válságának, hanem az ön politikája az okozója a rendőrség bűneinek" - mondta, mert szerinte a miniszterelnök tavaly október 23-án kiengedte a rendőri erőszak szellemét a palackból.

A kereszténydemokrata képviselő véleménye szerint, miután kitüntették azokat, akik utasításokat adtak emberek összeverésére, azt gondolták "ezek a figurák", hogy nekik mindent szabad. "Ezek után ki érezheti ma magát biztonságban ebben az országban?" - tette fel a kérdést.

Semjén Zsolt azt mondta, az a rendőr, aki a bankból lopott, ugyanazt csinálta kicsiben, mint amit "önök csináltak nagyban az állami vagyonnal".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×