eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Éjfélig kell bevallani a személyi jövedelemadót

Hétfőn éjfélkor jár le a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Bár május elejéig többen adták be bevallásukat, mint tavaly ilyenkor, az eddig évek gyakorlata azt mutatja, hogy hétfőn is lesznek kígyózó sorok a postán és az APEH-ügyeleteknél.

Idén május elejéig egyharmaddal többen, 1,8 millióan adták be személyi jövedelemadó bevallásukat, szemben a tavalyi 1,3 millióval.

"A több bevallás oka, hogy minimális változás volt az szja-rendszerben, és a kötelező munkáltatói bevallás eltörlése miatt nőhetett az önbevallók száma" - mondta az APEH elnökhelyettese.

Egyre népszerűbb az internetes bevallás

Polgár Péter szerint a több bevallás oka az internetes program nyújtotta biztonság is lehet. A számok ugyanis azt mutatják, hogy jóval többen használják az elektronikus programot, mint tavaly.

A május elejéig beküldött bevallások több mint felét, 960 ezret az internetről letöltött programmal töltötték ki és ennek a felét elektronikus úton küldték el a magánszemélyek.

Az adóhivatal egyébként is támogatja az elektronikus bevallás benyújtását, egyrészt, mert azt könnyebb feldolgozni, másrészt pedig sokkal kevesebb a hiba, mint a kipostázott kézzel kitöltött nyomtatványokban.

Alá is kell írni...

A hibákról szólva Papp István, az APEH főosztályvezetője kiemelte: még mindig a leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy nem írják alá a bevallásokat, hiába a figyelmeztetés. A gyakori tartalmi hibák között szerepel a kedvezmények nem megfelelő igénybevétele is.

"Leggyakoribb hibák, hogy a kifizető által levont adóelőleget az adózó által befizetett sorba írják be, illetve kedvezményeket vesznek igénybe a meghatározott összeg felett. Ugyanez a helyzet az adójóváírásoknál, ahol nem nőtt a hibafajta, hanem ugyanazok ismétlődnek" - mondta Papp István.

Tovább lesznek nyitva hétfőn

Az APEH tájékoztatása szerint hétfőn meghosszabbított nyitva tartás lesz a központi, vagyis a megyei hivataloknál, amelyekhez este 6 óráig lehet fordulni kérdésekkel, emellett este 8-ig hívható az adóhivatal telefonközpontja a 06-40-424242-es számon.

Ne felejtsék el azt sem, hogy rendelkezzenek jövedelemadójuk 1-1 százalékáról, és azok is tegyék meg ezt, akiknek a munkáltatójuk küldi be a bevallásukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×