eur:
389.63
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Balaton élővilága már a nyarat idézi

A Balaton élővilága már a nyarat idézi - állapította meg a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének legutóbbi felmérése. Vörös Lajos, az intézet tudományos tanácsadója elmondta: az enyhe tél és a meleg tavasz miatt a többi között idén gyorsabban nő a nád és a hínár a tóban.

Tavasszal általában elszaporodik a kovamoszat a tóban, majd júniusban, amikor melegre fordul az idő, és a napfényes órák száma is megnő, a kovamoszatok helyére lépnek a nyári algák és a hínár.

Ami azonban máskor június közepén zajlik a tó élővilágában, az most május közepén következett be. Aki körbejárja a Balatont, az láthatja, hogy a talajból növő hínár már elérte a víz felszínét.

A szakember szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy idén több hínár, illetve alga lesz a tóban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×