eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Kósa: "Kádár itt van közöttünk"

Debrecen polgármestere, a Fidesz egyik alelnökjelöltje szerint a mai Magyarországon nem polgári, hanem szocialista demokrácia van. Kósa Lajos erről a Fidesz XXII. tisztújító kongresszusán beszélt

Nem csak válságban van az ország, de azt is ki kell mondani, hogy a rendszerváltás kudarcot vallott, hiszen nem sikerült magunk mögött hagyni a kádárista, szocialista rezsimet - jelentette ki Kósa Lajos.

Posztkádári rendszerben élünk, ez maga a szocialista demokrácia, nem polgári demokrácia - vélekedett a politikus.

Hozzátette: a "létező szocializmus itt van közöttünk". Úgy vélte, akárki is lopta el Kádár János csontjait, ez egyben tragikus szimbólum: Kádár nincs a sírjában, "itt van közöttünk".

"Kádár János sincs a sírjában, nincsen eltemetve, itt van közöttünk, nem tudjuk hol, de itt van a mindennapjainkban. Szép szimbólum és egyúttal tragikus is, mert jó lenne ha ezt az egész kádárista miskulanciát véglegesen magunk mögött hagyhatnánk" - mondta a politikus.

Kósa Lajos szerint a kádári korszakhoz hasonlóan ma is mindent relativizálnak, nincsenek közös értékek, és bár most nem a lassú elhalás, hanem a "gyors szétrohasztás" a jellemző, ugyanúgy érvényesül a késő kádári kor rossz szocialista fogyasztói szemlélete, ugyanúgy félni kell a rendőrségtől, ugyanúgy dühöng a kontárság és a hozzá nem értés, és személyi azonosságok is vannak.

"Kibontakozott, virulens szocialista demokrácia" - így jellemezte a helyzetet a politikus.

Nézzünk bele a tükörbe és végleg haladjuk meg a posztkádári időt, vigyük vissza a temetőbe eszméstől, emberestől, Kádárostól. Erre a baloldal képtelen, hiszen ezt a posztkádári kort ők maguk hozták létre - fogalmazott.

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy olyan szabadelvű programot kell megfogalmazni, amelyben le kell szögezni: hisznek a köztulajdonban és a magántulajdonban, a tőkebefektetőknek egyenlő bánásmódot hirdetnek, de Magyarország a magyaroké, és "mi vagyunk hazai pályán".

Hiszünk a politikusok, az emberek és a közösség felelősségében, a jól szervezett államban, a demokráciában, és hiszünk abban, hogy nevén kell nevezi a dolgokat. Így ha valaki a kormányt és a parlamentet bírálja, az nem jelenti azt, hogy nem demokrata, ha bírálja a amerikai külpolitikát, akkor nem Amerika-ellenes, és ha bírálja a Mazsihisz egy állítását, akkor nem antiszemita - mondta Kósa Lajos.

Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×