eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyurcsány menesztette Petréteit

Az igazságügyi és rendészeti miniszter felmentésétét kérte a kormányfőtől. Gyurcsány Ferenc Petrétei József kérését elfogadta.

Május 31-ei hatállyal távozik posztjáról Bene László országos rendőrfőkapitány és Gergényi Péter budapesti rendőrkapitány is.

Gyurcsány Ferenc bejelentette: távozik posztjáról Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat vezetője.

A kormányfő közölte, hogy lehetőség szerint a felmentések határnapjáig javaslatot tesznek arra, kik töltsék be a posztokat.

A miniszterelnök leszögezte: nincs szándékában önálló rendészeti minisztériumot létrehozni.

Az irányítás, a működés, a szabályozás tekintetében lehetnek változások, de ez a minisztérium kompetenciáját, felelősségét nem érinti - fejtette ki Gyurcsány Ferenc.

Kijelentette: a személyi döntéseken kívül szabályozási és szervezeti kérdésekhez is hozzá kell nyúlni.

A kormánynak, lehetőség szerint a legrövidebb időn belül, lesz javaslata olyan új intézkedésre, szabályozásra, amely biztosítja, hogy a rendőrség szakszerűségével és megbízhatóságával hívja fel magára a figyelmet - tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta: ezek a döntések nem egy konkrét ügy miatt születtek.

"Az események együttesen, egy időben, konkrét egyedi tartalmuk és azok végső jogi megítélésétől függetlenül alkalmasakká váltak arra, hogy a korábban csak politikai természetű vita (...) általános társadalmi vitává (váljon) és társadalmi közbizalom-gyengüléshez vezessen" - fogalmazott.

A rendőrség az elmúlt közel egy évben nagyon sok vita középpontjába került - mondta.

A kormányfő hozzátette, "méltatlanul és oktalanul" vádolták ősszel a rendőrséget azzal, hogy nem felelt meg a kihívásoknak.

"Ezeket a megjegyzéseket önző politikai szempontok vezették, és ezen támadásokkor mindig megvédtem a rendőrséget" - közölte Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő hangsúlyozta: a rendőrség egészének fellépését a jogszabályokkal összhangban lévőnek látja, de azt nem lehet nem észrevenni, hogy nagyon sokat ártott a politikai támadássorozat a testületnek.

"Ahogy a rendőrség meg tudta védeni az utcát, úgy az elmúlt időszakban úgy tűnik, hogy nem maradt elegendő ereje, energiája megvédeni önmagát, megvédeni a belső rendet és a fegyelmet" - mondta Gyurcsány Ferenc. "Kár, hogy nem háromnapos a kongresszus"

Tapsviharral fogadták a Fidesz kongresszusi küldöttei, amikor Szijjártó Péter, a párt szóvivője bejelentette a hírt, hogy lemondott Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a sorozatos rendőrségi botrányok után a Fidesz pénteken követelte a miniszter, valamint az országos és a budapesti rendőrfőkapitány távozását.

A szóvivő hozzátette: amikor szombaton kiderült, hogy a két főrendőrnek távoznia kell, a Fidesz még határozottabban követelte Petrétei József lemondását.

"A kongresszus első napján követeltük a miniszter távozását, és a második napon Petrétei József lemondott. A kongresszuson több beszédben követelték Gyurcsány Ferenc távozását, így kár, hogy a kongresszus nem három napos" - jegyezte meg Szijjártó Péter.

Az MDF örül a döntésnek

Az MDF helyesli Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány, valamint a Rebisz vezetőjének tisztégéből való felmentését - tudatta a párt elnöke közleményben.

A Demokrata Fórum ugyanakkor továbbra is arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy a tartós rend és biztonság érdekében állítsa vissza a Belügyminisztériumot, arra alkalmas és felelős vezetőkkel - írta Dávid Ibolya.

SZDSZ: határozott intézkedéseket!

Rendjén való, hogy személyi következményei is vannak az utóbbi időben a rendőrségnél történt eseményeknek - közölte Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő.

A személyi következmények önmagukban nem elegendőek, ezért az új minisztertől határozott intézkedéscsomagot várnak a liberálisok - mondta a politikus.

KDNP: menjen Gyurcsány is

A KDNP szerint dicséretes, hogy a rendészeti miniszter lemondott és a rendőri vezetőket felmentették, ám Gyurcsány Ferencnek is távoznia kell.

Amíg a miniszterelnök nem mond le, addig közbizalomról nem lehet beszélni, annak felépítését nem lehet megkezdeni" - fogalmazott Halász Zsuzsa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×