eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Képgaléria a rendőrség új tömegoszlató eszközeiről: jön a szivacsgolyó

Babzsákra és szivacslabdára cserélné a tömegoszlatáshoz használt gumilövedéket az Országos Rendőr-főkapitányság. Az új eszközöket várhatóan az év első felében rendszeresítik.

A rendőrség a gumilövedékek kilövéséhez 12-es kaliberű sörétes puskát használ, ám a tömegoszlatások során ehelyett valamivel humánusabb eszközöket rendszeresítenének.

Ilyen az úgynevezett babzsák és a szivacsgolyó, amelyeket a könnygázgránátok kilövésére használt 40 milliméteres gránátvetőből lehet kilőni.

Ezek kis hatóerejű képlékeny lövedékek, amelyek nem okozhatnak mély sérülést - mondta el Simonyi Ottó rendőr alezredes.

Hozzátette: ezek a lövedékek nagy kék és zöld foltot hagy maguk után a testen, és olyan fájdalmat okoznak, hogy a meglőtt ember néhány pillanatra cselekvésképtelenné válik.

A szivacslövedéknek 36 méter, a babzsáknak 16-18 méter az optimális lőtávolsága, ahol még a célnak megfelelő energiát tud kifejteni. A babzsáknak nevezett lövedékben nem babszemek, hanem kvarchomok található.

Egyelőre még egy darab újfajta lövedéket sem vásárolt a rendőrség, csupán a bemutatóra szerzetek be néhányat a forgalmazó cégektől.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta az új technikák rendszerbe állításához miniszteri rendelet szükséges.

Kiemelte: ezt meg kell előznie egy közbeszerzési eljárásnak, egy csapatpróbának, és utána következhet a rendszerbe állítás.

A cél az, hogy a rendőrség kiváltsa a gumilövedékek alkalmazását - tette hozzá.

Az új eszközöket várhatóan még az év első felében állítja rendszerbe a rendőrség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×