eur:
389.76
usd:
365.07
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egy hétig maradhatnak a tüntetők a Kossuth téren

Rendbontás nélkül fejeződött be kedd este a Kossuth téri tüntetés. A demonstrálók ígéretükhöz híven este fél tízig elhagyták a Parlament előtti teret. A demonstrációt a rendőrséggel kötött megállapodás szerint egy hétig folytatják a téren, minden este 17 és 21 óra között.

"Fél tízig befejeztük, el kell menni a kihangosítással, most elénekeljük a Himnuszt, és akkor vége az első napnak. Nagyon köszönöm mindenkinek, hogy eljött, és holnap mindenki hozzon magával még egy embert" - zárta a kordon lebontása utáni első kormányellenes demonstrációt kedd este 9 óra körül a Kossuth téren Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szervezet ügyvivője. A rendbontás nélkül zajló demonstráció mintegy 300 résztvevője ezek után lassan el is hagyta a teret.

A tüntetésen, amelyen többen Árpád-sávos és nemzeti színű zászlót lobogtattak, a szónokok arról beszéltek, hogy a magyar nép visszakapta jogos tulajdonát, ahol tovább gyakorolhatja az alkotmány által biztosított szabad véleménynyilvánítási és gyülekezési jogát.

A demonstráció kihangosítását és a szónoki emelvényt egy kisbusz tetején helyezték el, a téren pedig négy mobil WC-t állítottak föl, amelyeknek bérleti díját a szervezők tájékoztatása szerint előre kifizettek az V. kerületi önkormányzatnak.

A tüntetés alatt egyébként az egyik szolgálatot teljesítő rendőr becslése szerint csaknem 300 rendőr várakozott készenlétben az Országház előtt néhány méterre továbbra is fenntartott kordonon belül.

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szervezet április 30-áig kért engedélyt a Kossuth térre a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól a kormányellenes demonstrációra, de egyelőre csak egy hétre kapott, minden nap délután öttől este kilencig.

A parlament előtt múlt év szeptember 17-én kezdődtek a tüntetések, azután, hogy nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszéde, amelyet a májusi, balatonőszödi kibővített frakcióülésen rögzítettek.

A rendőrség ezután október 23-án hajnalban ürítette ki az Országház előtti teret, majd kordonokkal vette körbe és biztonsági műveleti területté nyilvánította. A kordont hétfő hajnalban bontotta le a rendőrség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×