eur:
389.26
usd:
361.43
bux:
68381.43
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Fidelitas szigorítaná a dohánytermékek eladását

A Fidelitas országgyűlési képviselői törvénymódosító javaslatot nyújtanak be annak érdekében, hogy szigorúbb büntetést kapjanak azok, akik gyermek- és fiatalkorúaknak adnak el dohánytermékeket. A legnagyobb ellenzéki párt ifjúsági szervezetének alelnöke az InfoRádiónak elmondta: a fogyasztóvédelmi törvényt úgy módosítanák, hogy egy évig ne forgalmazhasson dohányterméket az a kereskedő, akiről bebizonyosodik, 18 éven alulinak adott el cigarettát.

Nagyobb mértékben kell támogatnia az Országgyűlésnek a dohánytermékek elleni kampányokat, valamint meg kell erősíteni azokat a jogszabályokat, amelyek megakadályozzák a gyermekek dohánytermékhez jutását - mondta Koszorús László az InfoRádiónak.

A Fidelitas országgyűlési képviselői javaslata a fogyasztóvédelmi törvényt úgy módosítaná, hogy egy évig ne forgalmazhasson dohányterméket az a kereskedő, akiről a hatósági vizsgálat során bebizonyosodik, 18 éven alulinak adott el cigarettát - emelte ki.

Koszorús László szerint a jelenlegi szabályozás elavult, és a 30-50 ezer forintos bírságnak nincs visszatartó ereje. Hozzátette: a fogyasztóvédelmi hatóságok rajtaütésszerű ellenőrzésével lehetne megbüntetni a szabályokat megszegő kereskedőket.

A Fidelitas alelnöke egy felmérést idézve elmondta, hogy a 18 év alatti magyar fiatalok 70 százaléka kipróbálta már a cigarettát vagy rendszeresen dohányzik. Az országgyűlési képviselő azt reméli, hogy a módosítás elfogadásával kevesebb fiatal juthat cigarettához.

Ebben egyetértenek

Alexa György, az MSZP országgyűlési képviselője nagyon jó elképzelésnek nevezte a javaslatot. A politikus úgy gondolja: célszerűnek látszik az alkoholtermékeknél is a szigorítás.

A képviselő, aki a parlament fogyasztóvédelmi eseti
bizottságának elnöke, közölte: bízik abban, hogy egy közeljövőben
tartandó bizottsági ülésen napirendre tűzik ezt a kérdést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×